12 dühös ember

bűnügyi játék
Írta Reginald Rose
Fordította Hamvai Kornél
Rendező Méhes László

Az előadás időtartama: kb. 1 óra 20 perc (szünet nélkül)
 

Tizenkét esküdt, tizenkét ember dönt egy apagyilkossággal vádolt fiú életéről vagy haláláról. A tárgyalás végén csupán egyikükben merül fel kétség a vádlott bűnösségét illetően, ám a törvény szerint egyhangú ítéletet kell hozniuk. Kezdetét veszi a vita, egymás győzködése. Egy zárt szobában tizenkét idegen, akik egy tizenharmadikról ítélnek. A tényeket pártatlanul kell megvizsgálniuk, de valójában egyre több szálon kapcsolódnak a körülményekhez, hiszen saját életüket, személyiségüket nem hagyták a szoba falain kívül. Mind jobban körvonalazódik, hogy melyik esküdtnek mi a személyes motivációja, kit vezérel saját fiával való konfliktusa, ki az, akit rasszizmusa hajt, ki az, aki csak el szeretné érni a vonatot. 

Nem a cselekmény az, ami magával ragad. A 12 dühös ember egy feszültséggel teli, izgalmas történet az igazságérzetünkről, félelmeinkről, előítéleteinkről, vagyis rólunk, emberekről. 

 

Rendkívül izgalmas a mű felvetése, hogy egy látszólag egyszerű bűnügyben az esküdtszék tagjai döntésükben milyen módon és mértékben befolyásolhatóak, mekkora szerepe van egyéni életüknek, körülményeiknek, személyiségüknek. Mindannyian hajlamosak vagyunk könnyedén, előítéletekkel terhelten, meggondolatlanul mások felett ítélkezni. Kérdés, hogy szabad-e...

Dr. Varga-Koritár György, Baranya megyei főügyész
 

Bemutató dátuma: 2017.05.26. p

Szereposztás:

1. esküdt - elnök Stenczer Béla
2. esküdt Takaró Kristóf
3. esküdt Rátóti Zoltán
4. esküdt Józsa Richárd
5. esküdt Bergendi Barnabás
6. esküdt Rázga Miklós
7. esküdt Széll Horváth Lajos
8. esküdt Urbán Tibor
9. esküdt Krum Ádám
10. esküdt Köles Ferenc
11. esküdt Németh János
12. esküdt Bera Márk
Díszlettervező Rózsa István
Jelmeztervező Horváth Kata
Rendezőasszisztens Kiss Hédi
Súgó Juhász Piroska
Ügyelő Háber László

Korábbi előadások

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!