Pécsi Operáért Alapítvány

Az Alapítvány székhelye:

 • Pécsi Nemzeti Színház, 7621 Pécs, Perczel utca 17.

Alapítók:

 • Marton László rendező
 • Rost Andrea operaénekes
 • Rátgéber László mesteredző

A Pécsi Nemzeti Színház operatagozata társulatának fejlesztése, bővítése. Pécs és Baranya megye zenekultúrájának fejlesztése. Ezen keresztül az embert formáló, értékes és értékteremtő kultúra terjesztése, minden lehető fórumon, színházban, koncertteremben és iskolákban. Tehetségkutatás, fiatal zeneművészek felkarolása, művészetoktatás támogatása.

Az Alapítvány nyilt, ahhoz bármely belföldi, vagy külföldi természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet pénzbeli, vagy természetbeni adománnyal, ingyenes szakmai segítség felajánlásával, illetőleg bármilyen más vagyonrendeléssel csatlakozhat, ha az Alapítvány céljaival egyetért és azokat elfogadja, támogatni kívánja.

Az Alapítvány Kuratóriumának tagjai:
 

A Kuratórium elnöke:

 • Gulyás Dénes operaénekes,
  a Pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója

A Kuratórium tagjai:

 • Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő
 • Neumayer Károly karmester
 • Meláth Andrea oeraénekes
 • Prof. Dr. Kecskés László Andor
  a Pécsi Tudományegyetem tanára

 

 

Tisztelt Képviselő Asszony, Képviselő Úr! 
 
Néhány sorban szeretném számotokra összefoglalni, azt a munkát, melyet a Pécsi Operáért Alapítvány, az alapítása óta eltelt időszakban végzett.
 
A munka azzal a jótékonysági koncerttel kezdődött, melyet az Alapítvány bejegyzése után nem sokkal a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Nemzeti Színház kórusa Kovács János, Kossuth díjas karmester vezényletével, Rost Andrea, valamint növendékeim, és jómagam adtunk a Pécsi Nemzeti Színházban. 
A koncert bevétele meghaladta az egymillió forintot. Ezt az összeget, a 2011-2012-es évad Falstaff premierjének megvalósítására használtuk. 
 
Miután frakcióülésünkön bemutattam az Alapítványt, s beszéltem terveinkről, befizetéseiteknek köszönhetően az Alapítvány tőkéje kb. kétmillió forinttal gyarapodott. 
 
Az Alapítvány ebben az évadban, ebből a pénzből indította el „Mesés opera” című sorozatát gyermekeknek, általános és középiskolásoknak. A sorozat programján Monteverdi. Tancred és Clorinda, Purcell: Dido és Aeneas, Rossini: A sevillai borbély, és - tekintettel a közelgő Falstaff bemutatóra, - Verdi: Falstaff című műveinek beavató színházi előadásait láthatták a gyerekek.
 
Mindegyik produkciót két alkalommal játszottuk, szcenírozva, zenetörténeti, operatörténeti, összekötő szöveggel, melyet Mácsai János írt, szerkesztett, és mondott az előadásokon.
A gyerekek minden alkalommal süteményt, az őket kísérő felnőttek, egy pohár pezsgőt kaptak. Ezután végigvezettem őket a színházon, a „pincétől a padlásig”. 
 
A Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójával folytatott beszélgetésem után, a bank 6.245.000.- Ft támogatást nyújtott a Mesés opera programjaira. Ez lehetővé tette, hogy folytathassuk a sorozatot a Jancsi és Juliskával, Julis Caesarral, Varázsfuvolával, két-két alkalommal. Ebből a támogatásból alapítottunk a Pécsi Művészeti Szakközépiskola növendékeiből egy szimfonikus zenekart. Velük, egyetemi növendékeimmel, és a színház színészeivel bemutattuk Mozart Színigazgatóját, a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínházában. A művet, teljesen átdolgozva, zeneéjét érintetlenül hagyva 12 estén játszottuk. 
 
Az NKA-tól 3.000.000-Ft támogatást nyertünk a Denevér, Bohémélet, Parasztbecsület, Gyermek és a varázslat, és Telefon című operák bemutatására. Ez alkalmakon zeneakadémiai növendékeim működtek közre szintén két-két előadáson.
 
Újabb 6.000.000.- Ft támogatást nyertünk a Magyar Fejlesztési Banktól, Mozart operák bemutatására. A Don Giovanni, Figaró házassága, Szöktetés a szerájból, Cosi fan tutte és a Titus lesznek műsoron két-két alkalommal.
 
Az MFB beleegyezett, hogy ebből a pénzből bemutathassuk Donizetti: A csengő című operáját is. Ezen is a Pécsi Művészeti Szakközépiskolások szimfonikus zenekara játszik, a teljes művet, jelmezben, díszletben adjuk elő. A Pécsi Tudományegyetemmel kötött együttműködési megállapodásunk értelmében, nem csak hangszeres zenészek működnek közre a produkciókban, de a képzőművész szakos hallgatók készítik a díszletet, ének szakos növendékeim énekelnek.
 
A Magyar Fejlesztési Banktól újabb 10.700.000.-Ft támogatást nyertünk arra, hogy a két teljes egészében bemutatott művet (Színigazgató és A csengő) a középiskolások zenekarával legalább 6 estén mindkét darabot eljátszva utaztassuk. 
 
Röviden ennyi történt az alapítás óta eltelt években. Meggyőződésem, hogy az Alapítvány jó munkát végzett. Nem csak azért, mert számos lehetőséget adtunk fiatal művészeknek „szakmájuk” gyakorlására, hanem azért is mert közönségünk átlagos életkorát tekintve bizonyos, hogy a műfajnak hosszú távra szereztünk új rajongókat.
 
Arról nem is beszélve, mit éreztem, amikor a frissen alapított középiskolás zenekar zenészei első előadásuk előtt, a Pécsi Nemzeti Színház művészbejárójánál állva rám néztek, s megkérdezték: Dénes bácsi, mi tényleg ebben a házban játszhatunk?
Bár ez a „bácsi” kissé megrendített, úgy éreztem, hogy érdemes volt sokat dolgozni.
 
Ennyit a sikerekről. 
 
Szeretnék azonban az előttünk álló nehézségekről pár szót írni. Mint a fentiekből kiderül, az MFB mellénk állt, és az elmúlt években komoly - közel 24.000.000.- forintnyi támogatást nyújtott. Ez nagy részben köszönhető az elnök-vezérigazgató, Baranyay László, művészetek iránt tanúsított érzékenységének, tájékozottságának. Kisebb részben személyes kapcsolatunknak.
 
Baranyay László idén ősztől már nem az MFB elnöke.
 
Ez a fejlemény bizonytalanná, nehézzé teheti az Alapítvány működését. Természetesen szándékozom megkeresni az MFB új elnökét, hogy a bank további támogatását megnyerjem.
Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy az MFB továbbra is szponzorálja majd programjainkat, mégis, tisztelettel arra kérlek benneteket, hogy a lehető legtöbb helyen vessétek latba befolyásotokat, annak érdekében, hogy az Alapítvány támogatása folyamatos lehessen.  
 
Miután a soron következő parlamenti választásokon nem indulok, ezek a napok az utolsók, amikor találkozhatok veletek.
Megköszönöm nektek az elmúlt nyolc év közös munkáját, egészséget, sikereket kívánva további munkátokhoz, búcsúzom tőleltek.
 
Végül arra kérlek benneteket, hogy ha a Pécsi Operáért Alapítvány céljaival egyetértetek, törekvései rokonszenvesek számotokra, szándékaitokhoz és lehetőségeitekhez mérten támogassátok további munkánkat.
 
A Pécsi Operáért Alapítvány számlaszáma:
 
OTP.  11731001-20147514
 
Tisztelettel köszönöm figyelmeteket.                             
Gulyás Dénes Pécsi Operáért Alapítvány
 
Pécs 2014. február 5.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!