Nóra

színmű
Írta Henrik Ibsen
Fordította Kúnos László
Rendező Méhes László

Az előadás időtartama: 1 óra 20 perc (szünet nélkül)
 
Nóra és férje, Helmer látszólag tökéletes házasságban élik mindennapjaikat. Az idilli állapotot azonban egy a múltból visszaköszönő botlás zavarja meg: Nóra még évekkel korábban okirathamisítást követett el férje érdekében, ám annak tudta nélkül, és most megzsarolják ezzel a régi üggyel. A segítségét remélve mindent bevall Helmernek, ám csalódnia kell: a férfit csak saját egzisztenciája és hírneve érdekli, a felesége érzelmeivel nem törődik. Végül, bár minden elrendeződni látszik, Nóra úgy dönt, kilép a látszatra és hazugságra épülő életéből, és elhagyja a családját.
Ibsen műve megjelenésekor, a 19. század végén nagy port kavart, és meglehetős felháborodást váltott ki. A darab kíméletlenül mutatja be a polgári életformát, annak értékeivel, megalkuvásaival, konformizmusával együtt, miközben a női egyenjogúság kérdéseit is feszegeti Az emancipáció témája ma Európában másként aktuális, mint a Nóra megjelenésekor. A kapcsolatokban megbúvó elnyomás, a lappangó vagy nyílt szerepkonfliktusok, az önkiteljesedés problematikája azonban nemtől és társadalmi státusztól, kulturális környezettől függetlenül ma is érvényes.
 
 
Ajánló: 
Sigmund Freud, már hetven évesen azt kérdezte Marie Bonaparte hercegnőtől, aki az analitikus díványán feküdt: "Mit akarhatnak a nők? Talán az ön segítségével, Hercegnő, megtudjuk egyszer a választ." Kilencven évvel később Nórától talán megtudhatjuk, mire vágynak a nők? Mi az, amit nem kapnak meg tőlünk, férfiaktól? E kérdések még aktuálisabbak, mint Ibsen drámájának megírása idején.
Dr. Stark András, pszichiáter
 
A produkció létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja
 
Kedves Nézőink!
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Nóra című előadásunkban az A és a B sor helye az alábbi rajz szerint változott. Az A és a B sor ebben az előadásban nem az 1. sor előtt helyezkedik el, hanem arra merőlegesen a színpad jobb és bal oldalán. Pl.: Az A sor jobb 8-as és az A sor bal 8-as széke a korábban megszokottal ellentétben nincs egymás mellett. Kérjük jegyvásárláskor legyenek erre tekintettel.
 

Bemutató dátuma: 2018.03.09. p

Szereposztás:

Nóra Darabont Mikold
Helmer Rázga Miklós
Rank doktor Tóth András Ernő
Lindéné Bacskó Tünde
Krogstad Urbán Tibor
Díszlettervező Rózsa István
Jelmeztervező Horváth Kata
Rendezőasszisztens Frank Fruzsina
Súgó Tulik Tímea
Ügyelő Krajcsovics Csaba

Korábbi előadások

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!