A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját ünnepeljük  január 22-én.

A magyar kultúra napja
Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.
Színházunk két magyar előadással, Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékával és a fiatal kortárs szerző Fábián Péter Mecseki tigris, vagy amit akartok című színdarabjával tiszteleg a magyar kultúra előtt.
E jeles napon Eszék város polgármestere a következő szavakkal köszönti a pécsieket.
 
Tisztelt Pécsiek, magyar barátaink!
Csak, aki tisztába van Önmagával, saját identitásával, az tudja megítélni mások értékeit, a szokványostól akár különböző gondolkodásmódját is.
Ezért szeretem hangsúlyozni, hogy a tolerancia, vagy akár a kozmopolita világnézet mindig is a jól értelmezett lokálpatriotizmusban, hazaszeretetben gyökeredzik.
Ebben a kérdésben a horvátok sokat tanulhatnak még magyar testvéreiktől.
Amikor a hagyományokról és történelmi értékekről, barátságról, egymás megértéséről, a hagyományok ápolásáról beszélünk részünkről mindenképp meg kell említeni az Eszéki Magyar Napokat, amely rendezvénysorozat a legőszintébben mutatja be a két nemzet barátságát és az itteni magyarok ragaszkodását az anyanemzethez.
Az Eszéki Magyar Napok egyfajta különleges ünnepe a mindennapi életnek, amely időtlen idők óta, a mindenkori helyzettől függetlenül mosolyt, örömöt varázsol minden eszéki polgár arcára. Ezért minden városlakóval közösen minden pillanatát élvezem ezen rendezvényeknek, különösen csodálom a magyar folklórt, népzenét és a magyar konyha remekeit.
A tradicionális kultúránk, egymás iránti megbecsülésünk, őszinte tiszteletünk, szeretetünk, egymás kölcsönös elismerése, barátságunk, mindig átíveli a nyelvi nehézségeinket, jobb emberekké tesz minket még a gazdagabb társadalmak soraiban is.
 
Tisztelettel:
Ivica Vrkics
Polgármester-Eszék

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!