Erland Josephson (1923-2012)

A nyolcvannyolc éves korában elhunyt híres svéd színész emléke előtt tiszteleg pénteki premierjével a Pécsi Nemzeti Színház.

Erland Josephson (1923-2012)

A szombaton nyolcvannyolc éves korában elhunyt híres svéd színész, Erland Josephson emléke előtt tiszteleg pénteki premierjével a Pécsi Nemzeti Színház. Véletlen egybeesés, hogy a teátrumban március 2-án mutatjuk be ugyanis Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból című drámáját, melynek emlékezetes 1973-as filmváltozatában a férfi főszereplő, Johan megformálása hozta meg a világhírt a színésznek.

A sokoldalú művész, aki később íróként és rendezőként is elismerést vívott ki magának, amatőr színészként, 16 évesen találkozott először Ingmar Bergmannal, akinek aztán élete során színpadon és filmen a legtöbbet foglalkoztatott színésze lett. Alakításaira emlékezhetünk a Suttogások és sikolyok, az Őszi szonáta vagy éppen a Fanny és Alexander kockáiról, de mások mellett forgatott Andrej Tarkovszkijjal az Áldozathozatal és a Nosztalgia című filmekben, Greenaway Prospero könyvei című művében vagy éppen Budapesten Szabó Istvánnal a Hanusssen-ben és a Találkozások Vénusszal-ban.

A hatvanas évek közepétől a Svéd Királyi Színház művészeti vezetője volt, a kilencvenes években pedig a svéd filmintézetet igazgatta.  

A majdnem negyven évvel ezelőtt készült film, a Jelenetek egy házasságból alapjául szolgáló mű egy modern házasság széthullásáról ad pontos látleletet, s az azóta eltelt időszakban mit sem veszített aktualitásából. Hősei kapcsulatuk romjain járnak körbe-körbe: együtt élni nem tudnak, de egymástól elszakadni sem. A mű erősen megszólítja nézőit, senki sem kerülheti el a szembenézést saját életével.

A Pécsi Nemzeti Színház színpadi játékát Esztergályos Károly rendezi, a főszereplők Darabont Mikold és Oberfrank Pál.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!