Elindult a 2011/2012-es évad

2011. augusztus 23-án 11.00 órakor a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar dallamaira kitárultak a felújított színház kapui. A nagyközönség bevonásával elindult a Pécsi Nemzeti Színház 2011/2012-es évada!

Elindult a 2011/2012-es évad

Kapcsolódó anyagok

11.00 órakor a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar dallamaira kitárultak a csodálatosan felújított színházépület kapui. A színházbarátok és az arra járó érdeklődők a társulattal együtt megtekintették a régi fényében pompázó előcsarnokot, a büfét és a közönségforgalmi helyiségeket. Miközben a térzenét hallgatták és a színházban gyönyörködtek, szomjukat is csillapíthatták 'egy pikoló világossal', a Pécsi Sörfőzde jóvoltából!

11.00 órakor nagy érdeklődés mellett megkezdtük a bérletek árusítását is. Az első bérletvásárló hölgyet egy csokor virággal, az első urat pedig a Pécsi Sörfőzde ajándékával köszöntötte Rázga Miklós, a színház igazgatója.

Az évadnyitón részt vett városunk vezetése is.
Dr. Páva Zsolt (képünkön) Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Csizi Péter és Nagy Csaba alpolgármesterek, Dr. Hoppál Péter az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke, valamint Dr. Bódis József a Pécsi Tudományegyetem rektora az elsők között vásárolták meg Premier bérletüket a Pécsi Nemzeti Színház 2011/2012-es évadára, majd az igazgatósággal együtt csatlakoztak a társulathoz, akik a nagyszínházban az érdeklődő pécsi polgárokkal együtt várták az évadnyitót.

Gulyás Dénes zeneigazgatóhoz csatlakozva a társulat közösen elénekelte a Himnuszt, majd Rázga Miklós direktor köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Páva Zsolt Pécs M. J. Város polgármestere beszédében a színház rendkívül fontos kultúra közvetítő szerepét emelte ki, mely feladatnak a város jelenlegi nehéz anyagi helyzetében ugyan nem könnyű megfelelni, de hangsúlyozta, hogy szerinte sikerülni fog.  A színház felújításakor megtapasztalt önzetlenség és összefogás azt bizonyította, hogy a pécsi polgári szellemiség és virtus nem tűnt még el; a kultúra és a művészet ereje a nehézségeken is átsegít. Polgármester úr azt kívánta, hogy az előttünk álló évadok során valósuljanak meg az igazgatói pályázatban megfogalmazott célok. Egyben hozzátette, sokat vár az új vezetéstől: azt szeretné, ha az opera és az 50 éves Pécsi Balett újra szárnyalnának, s a zene és a tánc univerzális nyelvén közvetítenék a Kultúra Városának értékeit ország-világszerte.

Ezek után a városvezetés és a színház vezetése virággal köszöntötték az augusztus 20-i ünnep alkalmából állami kitüntetésben részesített Uhrik Dórát, a Pécsi Balett alapító tagját és a 80 éves Barkó György színművészt.

Rázga Miklós igazgató beszédében megemlékezett a mennyei társulat jubiláló tagjairól:
Faludy László 100 éves, Sík Ferenc 80 éves, Marczis Demeter 80 esztendős lenne idén, Csaba Zitát pedig a 70. születésnapján köszönthetnénk. Megemlékezett továbbá N. Szabó Sándorról, s meginvitálta a társulatot a róla elnevezett terem avatására.
Köszöntötte az új tagokat, röviden ismertette az évad műsorát és a társulat előtt álló nagy  változást, miszerint 2012. január 1-jétől Nonprofit Kft-ként működik tovább a színház, melyben számos pozitív lehetőség rejlik.

Gulyás Dénes zeneigazgató a zene megtartó erejéről beszélt Szepes Máriát idézve, és ismertette az opera programját: az iskolás korosztály zenei nevelésének céljából egyrészt ellátogatnak majd az iskolákba, másrészt a nekik szóló Mesés Opera c. programmal várják őket a színházba. Elmondta továbbá, hogy a Falstaff azért kerül bemutatásra, mert még sosem volt látható Pécsett, de ennél fontosabb, hogy fantasztikus társulatépítő ereje van.

Vincze Balázs a Pécsi Balett igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt időszak szakmai és közönség sikerei után nem könnyű továbblépni, de éppen ez az igazi kihívás. Ezért választott egy igen nehéz témát, mert úgy érzi, a társulat már nemcsak tánctechnikailag, de művészileg is megérett Otello történetének táncszínpadi megformálására. Ő is bemutatta az új tagokat és elmondta, hogy a Művészetek Palotájában, Aradon és Lendván várják az együttest: a Giselle-t táncolják majd. Végül az V. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozóra hívta meg az érdeklődőket és megköszönte a város és a színházvezetés támogatását, mert - mint mondta - ha ők nem segítenek, ebben az évben nem tudott volna megvalósulni a program.

 

2011. augusztus 23.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!