Egy igazi színházőrült

Beszélgetés Kozma Károllyal, a Pécsi Nemzeti Színház legnagyobb rajongójával

Egy igazi színházőrült

Van valaki, akinek a mosolygós, figyelő arcát színházunk minden művésze ismeri. Valaki, aki több, mint rendszeresen jár a Pécsi Nemzeti Színház előadásaira. Valaki, aki virággal köszönti a színésznőket és borral a színészeket. Legkedvesebb előadásaira számos alkalommal vált jegyet. Valaki, aki mindig nyakkendőt ölt, ha hozzánk jön, mert számára a színház ünnep. Valaki, aki a régmúlt időket idézve, olykor felállva tapsol, mert úgy elragadják érzelmei. Ő a mi nézőnk. A nézőnk. A legkedvesebb rajongónk: Kozma Károly. Vele beszélgettünk.

 

Kozma Károly mottója:

"A színház: szerelem! Örökké tartó láz." (Polgár Ernő)
 
Kedves Károly! Mióta jár a Pécsi Nemzeti Színházba rendszeresen?
A 80-as évekre tehető az időpont, iskoláséveimben kezdtem látogatni a Pécsi Nemzeti Színház előadásaira. Itt van némi időzavarom, mert elég régen volt és emlékeim nincsenek, de olvastam, hogy 80-as évek végén bezárt felújítás miatt a színház. Azért az első megtekintett előadásra emlékszem, a Lear Király volt.  Az igazi „színházőrület” úgy 2-3 éve kezdődött. Nagyobbak lettek a gyermekeim, és így könnyebb eljutni egy-egy előadásra...
 
Bérlete van?
Nem szoktam bérletet vásárolni. Egy igazi "színházőrült" számára kevés a bérletrendszer.
 
Tudjuk, hogy rendszeresen látogatja előadásainkat, de hogy érti azt, hogy "színházőrült"?
A színházőrületem abban mutatkozik meg igazán, hogy egy évadban egy előadást többször
tekintek meg. Ajánlották az „Ahogy tetszik” bérletet, de sajnos egy előadás azzal is csak egyszer látogatható, így maradt a jegy.
 
Melyik műfajt kedveli a legjobban?
Nincs kimondottan kedvenc műfajom, a lényeg, hogy kikapcsoljon a rohanó hétköznapokból.
Persze azért egy zenés darab mindent visz...
 
Mivel foglalkozik - ha nem titok?
Nyílászárók, bútorok gyártásával és forgalmazásával.
 
Más színházakba is szívesen ellátogat?
Nem voltam eddig más városban, ha csak a szegedi szabadtérit nem veszem ide.
Bár pont aktuális a kérdés! Mivel nekem a kedvencem a Csárdáskirálynő, tervezem, hogy az Operettszínházban is megtekintem. Persze ez nem egyszerű, hiszen az útiköltség igen sok színházjegybe kerül ... :)
 
A színház mellett van-e más hobbija, kedvelt időtöltése?
Ami kikapcsol, az a zene és nemcsak a hallgatása. A szomszédok örömére, zenei alapra én is próbálok énekelgetni. Igaz hangom nincs, de magamat és családomat elszórakoztatom.  Most kezdődött egy új hobby: égetési technikával rajzolok fára.
 
Honnan ered ez a rendkívüli vonzódása a színházművészethez? 
Gondolom a szüleimtől is ered. Mindig vonzott színházi világ és talán ezért is.
Más bőrébe bújni, eljátszani egy teljesen más karaktert... Régen nagyon szerettem volna a túloldalon állni. Szeretek a középpontban lenni, szerepelni, persze csak baráti társaságban vagy családban. Nagyon örülök, hogy sikerült a fiammal is megszerettetni  a színházat belekóstolt és azóta... Most a lányomon a sor, persze nem erőltetem.
Igen sokat változott a világ, így a színházi élet is, szülők, nagyszülők elmondásai alapján. Régen megadták az emberek a módját, ha színházba mentek, ma már ez nem mondható. Bár újra kezd visszatérni, hogy megfelelő öltözékben jelennek meg egy előadásra az emberek.
Én ezt igen fontosnak tartom, mert meg kell tisztelni az előadást, a művészeket és nem utolsó sorban azokat az embereket, akiket az előadásban nem látunk, de rengeteg munkájuk van egy-egy produkcióban. Köszönet érte. Régen a művészek megközelíthetetlenek voltak a néző számára, ma már ez is változott. Az internet-adta lehetőség megnyitja kapukat. A művészek is közvetlenebbek lettek.
Kicsiny, de annál erősebb társulata van a Pécsi Nemzeti Színháznak, remélem nagyon sokáig, szórakoztatnak minket, pécsieket és az idelátogatókat.
Györfi Anna művésznő mondta egyszer, ami nagyon igaz: "a színházból sosem elég"!

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!