Új Fesztivál Színházunkban

I. PÉCSI CSALÁDI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL

Hagyományt kívánunk teremteni ezzel a rendezvénnyel.

A Hotel Palatinus ajánlata az I. Pécsi Családi Színházi Fesztiválra látogatóknak...
 

PROGRAM | JEGYEK MÁR KAPHATÓK!

  • 2013. május 29., szerda 15.00 és 18.00 óra Kamaraszínház
    A HANG-VILLA TITKA | Centrál Színház, Budapest
     
  • 2013. május 29., szerda 17.00 óra Nagyszínház
    GERGŐ ÉS AZ ÁLOMFOGÓ | Thália Színház, Kassa
     
  • 2013. május 30., csütörtök 15.00 óra Kamaraszínház
    A SIVATAG HERCEGE | Pécsi Nemzeti Színház
     
  • 2013. május 30., csütörtök 17.00 óra Nagyszínház
    HOLDBELI CSÓNAKOS | Csokonai Színház, Debrecen
     
  • 2013. május 31., péntek 15.00 és 18.00 óra Kamaraszínház
    A SÖTÉTBEN LÁTÓ TÜNDÉR | Örkény Színház, Budapest
     
  • 2013. május 31., péntek 17.00 óra Nagyszínház
    RUMINI | Magyar Színház, Budapest
     
  • 2013. június 1., szombat 15.00 és 19.00 óra Kamaraszínház
    PINOKKIÓ | Katona József Színház, Budapest
     
  • 2013. június 1., szombat 17.00 óra Nagyszínház
    ÓZ, A NAGY VARÁZSLÓ | Miskolci Nemzeti Színház
     
  • 2013. június 1., szombat 10.00-13.00 Bóbita Bábszínház
    A Kamarateremben 10.00 órakor SZIVÁRVÁNYHINTA - csecsemőszínház
    A Kézműves teremben 10-13 óra között BÁBKÉSZÍTÉS
    11.00 órakor A KIS HABLEÁNY
     
  • 2013. június 2., vasárnap 15.00 és 17.00 óra Kamaraszínház
    HOLNEMVOLTFA | Csiky Gergely Színház, Kaposvár
     
  • 2013. június 2., vasárnap 17.00 óra Nagyszínház
    A PADLÁS | Pécsi Nemzeti Színház
     
  • 2013. június 2., vasárnap 11.00 óra N. Szabó Sándor Terem
    SZAMÁR A TORONY TETEJÉN | Stúdió K Színház

Hagyományt kívánunk teremteni ezzel a rendezvénnyel. Ebben az évben túlnyomó részt hazai színházak előadási közül választottunk, és a vendégek között tudhatjuk határon túlról a kassai Thália Színházat. A következő években azonban szeretnék bővíteni a kínálatot, és több külföldi, valamint határon túli magyar színházat is meghívni, ezzel nemzetközivé tenni a fesztivált.

 
A Pécsi Nemzeti Színház kiemelten fontosnak tartja színvonalas gyermek- és ifjúsági színdarabok bemutatását. 
A kulturális élet elsivárosodása, a kereskedelmi televíziók kritikán aluli műsorainak mindent elborító áradása nélkülözhetetlenné teszi, hogy a még színházba járók fiatal korosztályát szólítsuk meg, hogy részükre készítsünk minél színesebb, minél szélesebb műfajú drámákból merített választékot. A Pécsi Nemzeti Színház évados bemutatóinál is megfigyelhető, mekkora az érdeklődés a gondosan, látványosan, vagy éppen merőben újszerű kifejezésmódon bemutatott darabokra. Ezért szeretnénk egyelőre csak egy kisebb csokorba szedett válogatást adni a közönségnek az ország több színházából 2013. május 29. és június 2. között. 
 
A válogatásnál alapkövetelmény volt – és csak az egyetlen szempont – hogy a meghívandó előadás sikeres legyen ott, ahol bemutatták. Nem kértünk fel szakmai közreműködőket a válogatáshoz, nem támaszkodtunk hivatásos kritikusok véleményére. Csak a cél számított: nagyon jó előadásokból megrendezi egy fesztivált, amit együtt élvezhetnek a családok, szülők és gyermekek közösen. Ami leköti a nézőket generációkon átívelően, legyen bár a témája, a látványa vagy a zenéje az, ami ezt kiváltja a közönségből. Éppen ezen megfontolások miatt zsűrije sincsen a fesztiválnak. 
 

Ami a meghívott előadásokat illeti, és amit tudni érdemes róluk:

  • 2013. május 29., szerda 15.00 és 18.00 óra Kamaraszínház

A fővárosból hozza a Centrál Színház Alan Ayckbourn A Hang-villa titka című zenés mesejátékát. „Egyszercsak nem csicseregnek többet a madarak, elnémul a kutya és a hajdan volt világhírű operaénekes is... A nyomok egy baljóslatú villába vezetnek. Suzy és Albert – titkos ajtókon és létrákon át – az eltűnt hangok után ered.” Az előadás egy olyan mesejáték, amelynek végkifejlete a közönség szavazatai alapján alakul. Ízig-vérig mai, interaktív, közvetlen kapcsolatot teremtve ezáltal a nézőkkel.
Az előadás rendezője Simon Kornél.
  • 2013. május 29., szerda 17.00 óra Nagyszínház

Kassáról, a Thália Színház Gergő és az álomfogó című musicaljét hívtuk meg. A darabot Böszörményi Gyula írta, aki az előadás létrehozásának kezdeti lépéseiről így mesél: „Forgács Miki, a későbbi dramaturg épp Kassára utaztában, a vasútállomáson vette meg a regényt, hogy legyen mit olvasgatnia, míg zötyög a síneken. Beért a színházba, be az új igazgató, Czajlik Józsi irodájába, ahol épp arról folyt a szó, hogy valami újat, valami „ősmagyarost”, valami zenéset, valami modernet kéne bemutatni a következő évben, de hát ki a fene tudja, mit? Gál Tomi, a későbbi rendező, aki szintén jelen volt, kérdőn nézett Forgácsra, akinek máris mozdult a keze, és kidobta az asztalra a vaskos kötetet úgy, mint egy igazi varázsló, aki természetesen mindig kész előbájolni azt, amire épp szükség van. Ősmagyar mítosszal teli, mégis mai, modern történet: ez kell nekünk – így kezdődött. S aztán jött a munka; öt ember Gyökérszintre való zuhanásának története. Gál Tomi (rendező), Forgács Miki (dramaturg), Lakatos Robi (Fonogram-díjas zeneszerző), Müller Péter Sziámi (dalszövegíró) és én egymást tépve-marva-cibálva-gyúrva-gyömöszölve merültünk le a történet legmélyére, és igyekeztünk felvergődni a magunk Világfájának csúcsára. Nagyon kemény, olykor fájdalmas, keserves munka volt, de ezt igazán csak az értheti, aki már vett részt hasonlóban. Több mint 600 oldalnyi érzést, gondolatot, reményt, kalandot, csodavárást, színt és illatot, dallamot és merengést kellett belegyömöszölnünk a színpad szűk terébe.”
Az előadás rendezője Gál Tamás.
  • 2013. május 30., csütörtök 15.00 óra Kamaraszínház

Szó, mi szó, büszkeséggel tölti el színházunkat az ide évadban bemutatott A sivatag hercege című gyermekelőadás népszerűsége is. Az előadás a tavalyi évben meghirdetett mesedarab-író pályázat győztese műve, és úgy érezzük, mind Galuska László Pál író, mind az előadás megérdemli, hogy részt vehessen a fesztiválon. „A mesedráma minden korosztályt megszólít, mert a mítoszokból táplálkozik, ahogy a mese is. A Fönt, a Lent, a Közép világában játszódik, azokon a tereken, ahol az emberi lélek is otthonosabb, szabadabb. És olyan világrendet tár elénk, amelyben döntéseink, tetteink hatással vannak az egész mindenség működésére.” – így nyilatkozik a szerző a darabról.
Az előadás rendezője Szabó Attila.
  • 2013. május 30., csütörtök 17.00 óra Nagyszínház

Debrecenből a Csokonai Színházat látjuk vendégül. Ők a Holdbeli csónakost hozzák el Pécsre. Az író Weöres Sándor. A rendező, Gemza Péter így foglalja össze koncepcióját a darabról: „A Holdbeli csónakost remek lehetőségnek érzem egy olyan előadás létrehozásához, amelyben a tánc, a zene és szöveg egységes, álomszerű meseszövetté állhat össze, de olyan módon, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára élvezhető legyen.”
Az előadás rendezője Gemza Péter.
  • 2013. május 31., péntek 15.00 és 18.00 óra Kamaraszínház

Ugyancsak Budapestről jön az Örkény Színház, és magával hozza A Sötétben Látó Tündért, ifj. Bagossy László darabját. Az előadás művésze, a Kossuth-díjas Pogány Judit így mesél az azóta könyv formájában is kiadott műről: „Amikor a legnagyobb unokám három és fél évesen az Örkény Színházban megnézte A Sötétben Látó tündér című előadásunkat, lázrózsákkal az arcán jött ki a nézőtérről, megölelt, és csak ennyit mondott: nagyon szépet meséltél, nagymama. Boldog vagyok, hogy első mesélője lehettem ennek a csodálatos szövegnek, és örülök, hogy most mesekönyv formájában is eljuthat minden anyukához, apukához, nagymamához és nagypapához, akiknek szívből kívánom, hogy segítségével találják meg az otthoni, meghitt mesemondás varázslatos hangulatát."
Az előadás rendezője ifj. Bagossy László.
  • 2013. május 31., péntek 17.00 óra Nagyszínház

A budapesti Magyar Színház Rumini című mesejátékával örvendezteti meg a fesztivál közönségét. A mesejáték alapja Berg Judit könyve, óriási népszerűséggel bír – ezt írják róla: „Fordulatos, izgalmas, szellemes, kitűnően megírt, letehetetlen kalandregény, a csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével.”  Minden ismerősünk, barátunk, kollégánk, akikkel beszélgettünk a meghívandó darabokról, egyhangúan állította, legalább úgy szeretik a gyermekek a könyvet, és legalább annyiszor kell felolvasni belőle a még olvasni nem tudó legkisebbeknek, mint pár évtizede Kormos István Vackorából vagy Milne Micimackójából. Sőt, Nyuszi, barátai és üzletfelei is ezen a véleményen vannak…
Az előadás rendezője Méhes László.
  • 2013. június 1., szombat 15.00 és 19.00 óra Kamaraszínház

A Katona József Színház „gyerekbábthriller”-ként aposztrofált és Carlo Collodi és Alekszej Tolsztoj motívumainak felhasználásával, Parti Nagy Lajos által írt első családi előadását, a Pinokkiót mutatja be a fesztiválon. Az előadás szinopszisa: Karcsi sok hibát követett el életében, de most mindent jóvátehet: szeretné kifaragni a legkedvesebb, legjobb kis fabábot, hogy tanítsa, jó embert neveljen belőle. Ám Pinokkió saját tapasztalatokra vágyik, és az első adandó alkalommal önállósítja magát. A kíváncsi és meggondolatlan fabáb bajba kerül, amikor megsérti a nagyhatalmú Hataraszi Barabás érdekeit, ráadásul más kétes ismerősei is hasznot akarnak belőle húzni, ezért menekülnie kell. Miközben érdekes és veszélyes barátokkal találkozik, sok kalandot kell átélnie ahhoz, hogy ráébredjen, mindaz, amit otthonával együtt eldobott magától, milyen drága a számára valójában.
Az előadás rendezője Ascher Tamás.
  • 2013. június 1., szombat 17.00 óra Nagyszínház

A Miskolci Nemzeti Színház L. Frank Baum Óz, a nagy varázsló című előadását hozza. Ki ne emlékezne a saját gyermekkorából Dorkára, a Nyugati Boszorkányra, Totó kutyára vagy éppen a Bádogemberre? Ez még a mai nagymamákban is kedves emlékeket ébreszt, minden bizonnyal teljes családok váltanak majd belépőt az előadásra, hogy ki-ki visszarepüljön az időben akár fél évszázadot, vagy elvarázsolódjon a jelenben tátott szájjal, csodálkozó tekintettel, ahogyan csak a gyermekek tudnak igazán. Igazi meglepetésre lesz a blues-muzsikus Ferenczi György zenéje.
Az előadás rendezője Seres Ildikó. 
  • 2013. június 1., szombat 10.00-13.00 a Bóbita Bábszínházban

Kamarateremben 10.00 órakor Szivárványhinta - csecsemőszínház
A Kézműves teremben 10-13 óra között Bábkészítés - kézműves foglalkozással várják a kicsiket.
11.00 órakor a pécsi Bóbita Bábszínház a legkisebbeknek – és a bábelőadásokat kedvelő nagyobbaknak is – állította bábszínpadra Andersen klasszikus meséjét, A kis hableányt
Az előadás rendezője Veres András.
  • 2013. június 2., vasárnap 15.00 és 17.00 óra Kamaraszínház

A kaposvári Csiky Gergely Színház Váradi R. Szabolcs Holnemvoltfa című zenés előadását hívtuk meg. Magyar, cigány és indiai meséket szőtt egy csokorba a rendező. A történeteken keresztül Jankó életútját ismerhetik meg a nézők. Az előadás nemcsak gyerekeknek szól: a rendező családi programnak szánja az előadást, hiszen a mese kortalan.
Az előadás rendezője Váradi Szabolcs.
  • 2013. június 2., vasárnap 17.00 óra Nagyszínház

Nem a szerénytelenségünk, hanem a mindent felülmúló, szűnni nem akaró érdeklődés volt az, amit arra késztetett bennünket, hogy A padlás című saját darabunkat is előadjuk a fesztiválon. A darab ősbemutatóját 1988 januárjában tartották a fővárosban, immár 25 éve játsszák a színházak országszerte – töretlen sikerrel. Generációk nőttek fel a Valahol, a Szilvásgombóc vagy a Mit ér a nagymama unokák nélkül című – de megemlíthetnénk az összest – dalokon. A zeneszerző Presser Gábor, a dalok szövegét Sztevanovity Dusán írta, akiket nem kell külön bemutatni.
Az előadás rendezője Böhm György.
  • 2013. június 2., vasárnap 11.00 óra N. Szabó Sándor Terem

A budapesti Stúdió K Színház a Szamár a torony tetején című előadásával veszt részt a fesztiválon. Az előadás a tavalyi évben a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás címet nyerte el. Élő-zenés mesejáték bábokkal. A történet: Merre induljon el Boldizsár, a nyughatatlan? Vajon megtalálja-e a holdat, ahol régen látott anyja lakik? Legalább is a Nagypapa, aki éjjel-nappal a tetőn ücsörög, ezt állítja. Csakhogy idegen városokon keresztül vezet oda az út. Előbb a veszedelmes szalmaboglya, azután egy tátott szájú kút, elveszejtő láp közepén sok-sok lidérc lakik, folyó felett hídpénzt szednek, mögötte a nagyváros! A hold bizony a város tornyán fészkel, mint egy fényes nagy madár, onnan indul útra, fel a magas égbe, s a magasból ki tudja… vissza a hajnalba. De addig még sok-sok veszély leselkedik Boldizsárra és hűséges bölcs szamarára, Zebulondra!
Az előadás rendezője Fodor Tamás.
 
A fesztivált részben saját erőből, remélhetőleg pályázaton elnyert támogatásból és szponzori támogatásból kívánjuk megrendezni. Természetesen ma még megjósolhatatlan, hogy miként áll össze a felhasználható forrás, az azonban bizonyos, hogy a Pécsi Nemzeti Színház mindenképpen útjára indítja ezt a programot. Úgy érezzük, szükség van egyrészt a fiatalok színházba szoktatására, másrészt égetően szükséges az, hogy a családok ne csak a kötelezettségek terén álljanak egymás mellett, hanem a szabadidejüket is együtt töltsék el. Fontos, hogy a gyermekek a szüleiktől, nagyszüleiktől lássák a példát arra, hogy nem csak dolgozni-tanulni kell, de művelődni is, és igényes módon szórakozni, ami közben gondolatok ébrednek, vagy más szemszögből látszódnak a dolgok. Később ezt a gyermekek megbeszélhetik a család felnőtteivel, kérdezhetnek, arra válaszokat kaphatnak, és ez így, összességében a családi kapcsolatokat erősíti, a továbbvihető értékeket bővíti, mintát ad a szülőkön keresztül a mai gyermekeknek, akik a holnap felnőttei lesznek. 
 
Lényeges szempontnak tartottuk a fesztivál ötletének kidolgozásakor, hogy ezzel a programmal olyan színvonalas előadásokat nyújtunk a város és a szélesebb régió lakosságának – a közönségnek –, amelyet más módon sokkal nehezebben, súlyosabb kiadások árán – nem is beszélve arról, ha csak a saját színházunkban bemutatásra kerülő családi darabok számát nézzük, milyen hosszú idő alatt! – ismerhetnének meg. A vendégszínházak részére egyúttal pedig új bemutatkozási területet adunk, ahová egyébként nem, vagy nehezebben juthatnának el.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!