Tóth Sándor 75!

Tóth Sándor, a Pécsi Balett alapító tagja, egykori igazgatója, koreográfusa 75 éves! Boldog születésnapot!

Tóth Sándor 75!

Április 29-én, épp a Tánc Világnapján ünnepelte Tóth Sándor 75. születésnapját.

A Pécsi Balett jelenlegi társulata nevében Vincze Balázs igazgató köszöntötte az egykori igazgatót a Bonyodalmas balkáni lakodalmas c. előadás előtt a nézőtéren ülők vastapsának kíséretében.
 
Szeretettel gratulálunk, további jó egészséget kívánunk!
 
Tóth Sándor táncművész diplomáját Bartos Irén növendékeként az Állami Balett Intézetben szerezte 1960-ban, majd még ebben az évben a frissen alakult Pécsi Balett alapító tagjaként került Pécsre, ahol jelentős főszerepeket táncolt és rövidesen önálló koreográfiákat alkotott. Kezdeti műveit könnyed hangvétel jellemezte, ezeket absztrakt, filozofikus, illetve konkrét cselekményű táncdarabok követték. Zenei alapanyagként gyakran használt fel kortárs magyar kompozíciókat, ezzel a társulat repertoárját újító módon gazdagította. Koreográfusként dolgozott több játékfilm és televíziós produkcióban, majd operetteket és musicaleket rendezett.
 
Tóth Sándor 1969-től 1991-ig volt a Pécsi Balett igazgatója és koreográfusa. Igazgatása alatt indult el egy új vonulat a balett életében, melyben fiatal tehetségek és vendégkoreográfusok lehetőséget kaptak arra, hogy a Pécsi Balettel dolgozhassanak. A szakma és a közönség szívesen fogadta műveit, melyek tükrözték zenei ízlését, formaérzékét, humorát, a klasszikus balett, a jazz iránti vonzódását.  
 
A színházi munkától visszavonulva a Pécs melletti kisvárosba, Kozármislenybe költözött, ahol  önkormányzati képviselőként, a Kulturális Bizottság elnökeként, majd alpolgármesterként komoly érdemeket szerzett a település fejlesztésében.
 
Kitüntetései:
 
Liszt Ferenc-díj (1964)
Erkel Ferenc-díj (1979)
Érdemes Művész (1983)
A Pécsi Nemzeti Színház Örökös Tagja (1992)
Pécs Város Millenniumi Díja (2000)
Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2005)
Kozármisleny Város Díszpolgára (2010)
A Magyar Táncművészek Szövetsége Életmű-díja (2011)

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!