Domoszlai Edit Hollandiában

Domoszlai Edit táncművész 2013-án nyarán ösztöndíjat nyert el és két hetet töltött a világhírű holland Nederlands Dans Theatre-nél!

Domoszlai Edit Hollandiában

Kapcsolódó anyagok

Domoszlai Edit táncművész 2013-án nyarán ösztöndíjat nyert el és két hetet töltött a világhírű holland Nederlands Dans Theatre-nél. Megkértük Editet, mondja el, hogy jutott ehhez az óriási lehetőséghez, és mesélje el nekünk élete meghatározó 2 hetének élményeit.
 
"A jelentkezéshez határozott keretekhez kötött videóanyagot kellett küldeni, önéletrajzot, motivációs levelet, ajánlólevelet, majd kb. 4 hónap múlva értesítettek, hogy bekerültem a 400 jelentkezőből abba a hatvanba, akik részt vehetnek a kurzuson és ahhoz a néhány szerencsés közé is, akik ösztöndíjat nyertek... (A világ minden tájáról jöttek táncosok, de csak 2 holland volt a hatvanban!)
Az ösztöndíjakat külsős üzletemberek finanszírozták, így minden ösztöndíjasnak lett egy szponzora, akivel találkoztunk is, egy vacsora keretében is, ill. nézhették az óráinkat.
Világhírű koreográfusok repertoárjából tanulhattunk be, mint Jiri Kylian, Paul Lightfoot (az NDT igazgatója jelenleg) vagy Crystal Pite. A repertoár-tanárok mind a világhírű NDT1 szólistái voltak, a tréningekhez szintén világhírű mestereket hívtak (pl. a Batsheva Dance Company-ból, a Frankfurt Ballet-ból).
Az órák reggel fél 10-kor kezdődtek és este 6-kor végeztünk, egy órás ebédszünettel. A 60 fiatalt 3 csoportra bontották korosztály szerint, minden csoporthoz hívtak egy koreográfust (hozzánk az amerikai Peter Chu-t), aki a csoportra készített egy 20 perces darabot, amelyet a kurzust lezáró gálán be is mutattunk, színházban, fényekkel, jelmezekkel. Emellett a kurzuson tanult egyéb repertoárból is bemutatót tartottunk.
A kurzust nagyon profin szervezték és koordinálták, több plusz programot is szerveztek, pl. barbecue parti a tengerparton, sérülésmegelőzés-kurzus, moziest...
 
Évek óta nagy vágyam volt az NDT közelébe kerülni. Mondhatom, hogy ezzel az ösztöndíjjal egy álmom vált valóra, felejthetetlen és meghatározó 2 hétként fogom számon tartani életemben, rengeteget tanultam és láttam.
Az NDT kurzust megelőzően a Dutch Summer Dance Course-on is részt vettem egy hétig, szintén ösztöndíjjal (Job Sanders Scholarship), ahol ugyancsak volt NDT szólisták tartották az órákat, volt Kylian repertoár itt is, és az tanította be, akinek anno elsőként tanította maga Kylian...., de volt itt is új koreográfia tanulás, ill. Forsythe improvizációs technika a Frankfurt Balett egykori táncosától."

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!