Darabont Mikold titkai

Mészáros B. Endre riportja az idei Szendrő-díjas színművésznővel.

Forrás: bama.hu

Darabont Mikold titkai

Kapcsolódó anyagok

A színművészek titkos szavazatai alapján Darabont Mikold vehette át idén a Szendrő-díjat, melyet a legendás színházigazgató és színművész özvegye, Gordon Zsuzsa alapított.

A díj átadására a nagysikerű Csárdáskirálynő premierje után került sor. Az elismerést színházunk igazgatója, Rázga Miklós adta át ünnepélyes keretek között a társulat és a premier bérletesek számára adott fogadáson. Gratulálunk!

„A színész egész életét a színházban tölti. Nekünk olyan a társulat mint a családunk. És az ember a családjától ritkán kap dicséretet. Most én megkaptam köszönöm nekik és igyekszem megszolgálni a bizalmat.” – nyilatkozta a díjazott.

 

Az erdélyi naiva „karakteres” titkai
2011. október 14. 16:10 Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)
A Pécsi Nemzeti Színház társulatának titkos szavazásán Darabont Mikold kapta a 2011-es Szendrő József Díjat. A színésznő az idei első prózai bemutató, az Édes Anna főszerepében is nagyot alakított.

– Ha valaki Pécsett mostanában társulati díjat nyer, az egy-két éven belül távozik a teátrumból. Így volt ez Pál Andrással, Herczeg Adriennel, Zayzon Zsolttal. Nem fél ettől a „hagyománytól”?

– Nem hiszem, hogy ez kötelező lenne. Mindemellett én is játszom a fővárosban, a Magyar Színházban, valamint egy Csehov-előadásban is, melyet Funk Iván rendezett. Ő egyébként az életben is a társam, akkor ismerkedtünk meg, amikor az Ivanovot Pécsett színpadra állította.

– Az erdélyi Mezőcsáváson nőtt fel. Büszke a falu a pécsi sikereire?

– Édesapám a falu református lelkésze, és a parókián mindig nagy élet van. A szüleim pedig gyakran eljönnek a premierekre, aztán beszámolnak az otthoniaknak a történtekről.

– A valóságban is ilyen háttérbe húzódó, mint az Édes Annában?

– Sokféle karakter megbújik bennem. Mindenesetre a szőke hajam, a kék szemem, a fehér bőröm, a filigrán alkatom miatt gyakran kapok naiva-szerepeket.

– Erdély, Pécs, Budapest. Az utazás lett a hobbija?

– Inkább a zenehallgatás és az olvasás. Emellett imádom a kutyákat. Bár ez most fájdalmas pont, mert nemrégiben el kellett altatni a tacskónkat.

– Lehet még ezt az igen aktuális Édes Annát überelni?

– Most kezdtük próbálni a Pont.comot. Csak annyit mondok, a főhős nem mer kimenni a házból, kizárólag Skype-on beszél az ismerőseivel, így a többi szereplő is Skype-on jelentkezik be a színház különböző pontjairól.

Határtalan színpadon
Darabont Mikold 1979-ben született Szászrégenben. Mezőcsáváson kezdte az általánost, majd a tanulmányait Marosvásárhelyen folytatta, itt szerzett diplomát a Színművészeti Egyetemen. A vásárhelyi teátrumban játszott négy éven át, s díjat nyert Kisvárdán a Határon Túliak Fesztiválján. Hat éve a Pécsi Nemzeti Színház tagja.


Darabont Mikold Színházunkban játszott szerepei a teljesség igénye nélkül:
Uriel Acosta: JUDIT, Manasse leánya
Liliom: JULI
Vízkereszt, vagy bánom is én: VIOLA, fiatal nemeslány (átöltözve: Cesario)
Nem félünk a farkastól: Honey
Hűtlen hűség: SILVIA, a herceg és Arlequin szerelme
A Senák: Marika
Luxemburg grófja: 1. bíró, Maitre d’ Hotel igazgató
A hülyéje: LUCIENNE
Ivanov: Anna Petrovna
A képzelt beteg: Rouelle, Argan kislánya, Mimolette húga
Istenítélet: Susanna Walcott
Koldusopera: Lucy, Tigris Brown lánya
A hazug: Rosaura, Balanzoni lánya
Pletykák: Chris, Ken felesége
Bolondok tánca: MÁSA, forradalmár
III. Richárd: Lady Anna
Az arany ára: MARIKA
Oscar: COLETTE, Barnier lánya
A testőr: A színésznő
Édes Anna: Édes Anna
 

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!