Czímer Józsefre emlékezünk

100 éve született, 5 éve halt meg Czímer József Színházunk egykori fődramaturgja.

Czímer Józsefre emlékezünk

1913. október 24-én született, s öt éve,  2008. december 22-én hunyt el Czímer József, Kiváló és Érdemes művész, aki 12 éves vígszínházi tagság után 1968-tól 1988-ig, két évtizeden át volt a Pécsi Nemzeti Színház fődramaturgja. Czímer Józsefnek elévülhetetlen érdemei voltak a kortárs drámaírók Pécsre „csábításában”, így az ő kérésére, „unszolására” lett a Pécsi Nemzeti Színház „házi szerzője” Illyés Gyula, akinek 11 drámáját - szinte valamennyit ősbemutatóként -  vitte színre a 70-es években s a 80-as évek elején a pécsi teátrum, melyet ebben az időben méltán neveztek a kortárs magyar dráma műhelyének. Illyés mellett négy ősbemutatót mondhat magáénak Hernádi Gyula, de ugyancsak Czímer inspirálására írt drámát, drámákat többek között Páskándi Géza, Pilinszky János, Sándor Iván, Garai Gábor, Sárospataki István. 

 

Ugyancsak jelentős műfordítói munkássága. Számos, ma már klasszikus szerző művét magyarította, többek között Tennessee Williams műveit, A vágy villamosát – ma is az ő fordításában játssza a Vígszínház, - a Macska a forró tetőn c. drámáját, Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit c. művét,  Whiting Ördögök-jét, vagy éppen a Darvas Iván által sikerre vitt Gogol-művet, az Egy őrült naplója c. monodrámát.

 

Dramaturgi és műfordítói tevékenysége mellett igen jelentősek esszéi, tanulmányai, így A dramaturgia regénye, a Függöny nélkül, vagy éppen az Átszállás ugyanarra a vonatra c. kötete. 

 

Czímer József a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja, s tulajdonosa a „Magyar Köztársaság Középkeresztje” kitűntetésnek.     

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!