Videó riportok naponta

Beszámolók a II. Pécsi Családi Színházi Fesztiválról - videóval

Videó riportok naponta

 

A tavalyi fesztivál sikerének örömére, két nappal a gyereknap után, és röviddel a POSZT előtt a Pécsi Nemzeti Színház újra programjába illesztette Családi Színházi Fesztiválját. Mint ahogy a mai videóban látni fogják, Rázga Miklós, igazgató elmondja, hogy a színház szándéka elsősorban az, hogy a saját produkcióin kívül Pécs és a környék gyerekei, illetve szüleik az évad legjobb gyerekelőadásait is élvezhessék egy héten keresztül. Elsősorban olyan alkalmat akarnak teremteni, amelyben a gyerekek nemcsak az iskolával és tanáraikkal jönnek színházba, hanem családjukkal is. Ez lesz talán az első színházlátogatásuk, és fontos, hogy az meghatározó esemény legyen egy gyerek életében. A szülők is aktív részesévé válnak a színházlátogatásnak, szinte úgy lehetnek jelen, mint az otthoni, esti meseolvasás során. Ehhez tartozik az az örömteli tény, hogy a hazai gyerekkönyvkiadás fellendülése az utóbbi években érezhetően magasabb rangra emelte a gyerekszínházat.

A fesztivál program válogatását a színház vezetése vállalta. Az egész kicsiktől a kamaszokig terjedő érdeklődési kör lefedésével 14 produkciót gyűjtöttek egybe. A fesztivál első napját a pécsi színház nyitotta  két, az évad első felében bemutatott produkcióval. Csukás István-Darvas Ferenc: Ágacska című műve kapcsán videó-beszámolónkban megszólaltattuk a szerzőket. Már Csukás István meséin nőtt fel a mostani szülők generációja is. Az író elmondja, hogy különösen nagy felelősségnek tartja, ha gyerekeknek ír. Kiemeli, hogy a vidéki színházak korábban is sokat tettek a gyerekelőadásokért, de külön öröm számára, hogy most már Budapesten is egyre fontosabb a színházaknak, hogy ilyen előadásokat tűzzenek műsorra. Darvas Ferenc, az Ágacska zeneszerzője a darab létrejöttét elevenítette fel. Az Ágacska sikerét mutatja, hogy eddig 36 különböző produkcióban került színre létrejötte óta.


A nagyszínpadon a klasszikus mesebalett, a Diótörő volt a nap másik bemutatója, Vincze Balázs koreográfus-rendező munkája.

Egy héten át, napi videó-összeállításokban kísérhetik figyelemmel az eseményeket.  Reményeink szerint sikerül minél több alkotót és nézőt megszólaltatnunk, hogy megpróbáljuk visszaadni és személyessé tenni a pécsi fesztivál hangulatát. 

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!