Döme PONT COM

"Szeretjük, mert ő Döme, és a dömeség az király."

Beszélgetés Dömötör Tamással, a PONT COM rendezőjével.

Döme PONT COM

A pénteken bemutatásra kerülő PONT COM egy alacsony költségvetésű művészfilm, a Szerelmes Thomas című francia film forgatókönyve alapján készült. Mennyire lesz fogyasztható a pécsi közönség számára az előadás?

Teljes mértékben. Az eredeti forgatókönyv alapjaira egy teljesen más - mai, magyar - történet épül fel.

Egyébként kiknek szánod elsősorban a PONT COM-ot? Jól érzem, hogy valamiféle felismertető-elgondolkodtató, végső soron nevelő üzenete is lesz az előadásnak? Miért nyúltál ehhez a témához?

A befogadó számomra a felnőtt korosztály, aki kapcsolatba kerül a világhálóval, nap mint nap. Azaz mindenki. Témája a magány, illetve a magány hosszú távú hatásai. Ez érdekel leginkább - a formabontó színházi nyelv előállítása mellett.

Miért Czukor Balázst kérted fel a főszerepre? Több jelentős rendezésednek ő volt a főszereplője. Mit találsz meg benne színészként, amit másban nem?

Teljesen különböző a habitusunk, ennek ellenére az energiáink nem oltják, hanem erősítik egymást. Mellesleg a Balázs "figurája" huszonegyedik századi, ez sem mellékes.

Anélkül, hogy elárulnánk az előadás különlegességeit, elmondanád, mit jelent az élő film? Milyen technikával készül az előadás? Tényleg csak Balázs lesz a színpadon? Hol lesznek a többiek?

Csak Balázs van a színpadon, a többiek élőben játszanak, de nem személyesen, hanem "webkamerán" át. Ezért élőfilm. 100% -ig valós, ma használatos technikával dolgozunk, akár a hétköznapi "internet-fogyasztó". A többiek a színház területén, saját díszletben játszanak, de játszhatnának otthonról is, vagy Nigériából is, a technika lehetővé teszi. De így, hogy bejönnek az épületbe, még meg is hajolhatnak a végén...

Milyen volt a próbafolyamat? Hogy érzed magad a pécsi társulatban?

Ez a próbafolyamat - a technika eredményeképpen - rendhagyó. Balázs színházban játszik, a többiek filmen. Jól érzem magam Pécsett, semmilyen nyomasztó érzést nem tapasztaltam a színházban - s ez ritka.

Úgy tudom, jelenleg szabadúszó vagy. Hogy találnak meg a munkák? Pécsről hova mész tovább?

Megtalál a munka, mert több fronton is "harcolok". Készítek reklámokat, televíziós műsorokat is, s ha az ötletem színházban "ül" a legjobban, akkor ott próbálkozom. Így azért könnyebb... Pécsről Budapestre megyek, forgatókönyvemet fejleszteni, mert úgy néz ki, hogy jövőre forgathatok újra (játékfilmet). Színházban legközelebb Kaposváron dolgozom, márciustól.

Fogsz még játszani vagy már csak rendezel?

Nem tudom, fogok -e játszani. Most nem tervezem, egyelőre.

A színház- és filmművészet nagyon sok területén kipróbáltad magad sikerrel. Írtál, szerkesztettél, tévéztél, a színház mellett filmet is készítettél. Melyik a legkedvesebb?

Az a legkedvesebb, ami az adott ötlethez a legjobb kommunikációs forma. Természetesen a csúcs a játékfilm, de az óriási kiváltság. És stressz.

Nagyon sokan a Gasztropuccsból és a Világevőből ismertek meg. Képzett szakács vagy. Van most valamilyen gasztronómiai projekted?

Gasztroprojekt kettő van készülőben, mindkettő televízióba való. Nem olcsó tervek, de bizakodom, hogy előbb-utóbb megcsinálhatjuk.

Megosztanád velünk a kedvenc receptedet? Mondjuk vegyünk egy könnyű hétköznapesti vacsorát.

Kedvenc receptem kínai. Marhahúst puhára főzök szójaszószos-csillagánizsos vízben. Darabolom, majd nagyra vágott újhagymával, osztrigaszósszal, erőspaprikával és szójaszósszal együtt wokban hirtelen megsütöm. Wang mestertől tanultam, a legjobb ételek egyike, amit valaha ettem. Sima rizzsel, de az is keleti legyen!

 

Dömötör Tamás Szombathelyen született 1974-ben. Miután az Orlay Szakközépiskolában leérettségizett, Budapestre költözött. A Bárka Színház ösztöndíjasaként három évig kacérkodik a színészettel, ezalatt a Komlósi Oktatási Stúdióban újságírói képesítést szerez szintén ösztöndíjjal. 1999-ben a Duna Televízióhoz szegődik szerkesztő-műsorvezetőnek, majd a Magyar Televíziónál folytatja televíziós pályafutását. 2000-től a Népszabadságnak ír, ugyanebben az évben alapítja meg harmadmagával a szombathelyi Kamara Savariát működtető Szombathelyi Színházbarátok Egyesületét. 2002-ben első nekifutásra felveszik a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakára, ahol 2007-ben szerez diplomát. 2004-ben megrendezi a Premier című játékfilmet, 2007-ben pedig Offside címmel készít egész estés mozifilmet Egressy Sóska, sültkrumpli című drámája alapján. 2005-től 2 éven át a TV Paprika csatornájának több műsort rendez, néhányban műsorvezetőként is közreműködik. 2007-től az internetre készít reklámfilmet, rendez videoklipet, és ebben az évben került bemutatásra a Hazug című önálló kamara-rendezése is. 2008-2010-ig a Weöres Sándor Színház rendezője. Első nagyobb költségvetésű mozifilmje a több díjat is elnyert Czukor Show, az azonos című színdarab filmes változata, mely 2010-ben került bemutatásra.
 

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!