A Pécsi Balett drámája

Ismét nagy fába vágta fejszéjét az együttes: november 25-én mutatják be az OTELLO-t.

A Pécsi Balett drámája

Kapcsolódó anyagok

Képünk az Otello próbaidőszakában készült a társulatról.
 

2011. november 25-én mutatja be a Pécsi Balett OTELLO történetének táncszínpadi változatát két részben, Vincze Balázs koreográfiájában.
A jubileumi év fantasztikus sikerei után sem lazít a társulat, sőt. A 2010-ben létrehozott nagyszabású produkciók, a szakma és a közönség elismerése arról győzte meg az együttest, hogy lehet nagyot álmodni. Vincze Balázs és elhivatott táncművészei nem rettentek meg a folytatástól az EKF-év elmúltával. Bemelegítésként Hófehérke és a hét törpe történetét vitték színre tavasszal, hogy a táncművészet szépségeivel a legkisebbeket is megismertessék. A finom humorral átszőtt bájos mesebalett azóta folyamatosan műsoron van, sőt meghívást kapott a budapesti Művészetek Palotájába is.

Az ünnepi év sikerei által állított mércét nemcsak megugrani, de túlszárnyalni kívánja a kihívásokra nyitott és szakmailag felkészült együttes: OTELLO drámáját állítják táncszínpadra, mely köztudottan igen ritkán látható balettként, sőt hazánkban - tudomásunk szerint - Eck Imre nyúlt a témához eddig egyedül. Verdi szövevényes librettójából Uhrik Dóra és Böhm György készítettek pontos jelenetbeosztást. Riederauer Richárd - a mesterművet maximálisan tiszteletben tartva - készített átiratot, illetve írt zenét a produkcióhoz. Molnár Zsuzsa álmodta meg a nagyszabású és különleges színpadképet. Összességében minden adott tehát, hogy ismét egy grandiózus előadást láthasson a balett-rajongó közönség a Pécsi Nemzeti Színházban.
Bemutató: 2011. november 25. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház

 

"Az eredeti történet elképesztő komplikált és szövevényes. Hihetetlenül nehéz megfogalmazni még operában is, nemhogy a tánc nyelvén. Mi a cselekményt alapvetően az öt főszereplő (Otello, Desdemona, Jago, Emilia és Cassio) személyén és kapcsolatrendszerén keresztül jelenítjük meg. A nehézsége ellenére azért választottam az Otello-t, mert az összes alapvető emberi érzelem megjelenik benne, ráadásul a legnagyobb amplitúdóval: árulás, szerelem, féltékenység, bosszú, féktelen harag. Szerintem akkor jó egy balettelőadás, ha a három alapelem: a látvány, a zene és a történet harmonikus egyensúlyban van. Verdi gyönyörű muzsikája adott, valójában ez inspirál mindannyiunkat. Különleges vizuális élményt is szeretnénk nyújtani: az alaphelyszín egy mobil móló, melynek elemeit a táncosok építőkockaként mozgatják az előadás folyamán. A díszlet szerves része a produkciónak, mely gyorsan, látványosan változik. Hogy mi számomra Otello üzenete? Otello és Desdemona szenvedélyesen szeretik egymást, Jago hatására Otello mégis elveszti bizalmát feleségében és szörnyű véget érnek. Jago nem kezeli egyenrangú partnerként Emiliát, kapcsolatuk borzalmas, mégis megmarad, Emilia kitart férje oldalán. Hány ilyen kapcsolat van manapság a világban, közvetlen környezetünkben is akár... Mi a baj velünk, férfiakkal és nőkkel? Bízom benne, hogy minden nézőben ez, vagy ehhez hasonló kérdés fog felmerülni az előadás végeztével. Szeretném, ha sokáig gondolkodnának..." - mondta el Vincze Balázs az Otello koreográfusa, a Pécsi Balett igazgatója

Szabó Márton kapja a Pécsi Balett Társulati Díját
Az Otello bemutatója alkalmából kerül átadásra első ízben a Pécsi Balett Társulati Díja, melyet a 2010/2011-es évadban nyújtott teljesítményéért a táncművészek titkos szavazása alapján Szabó Márton táncművésznek adományoznak. A díjat a Pécsi Balett Alapítvány alapította a személyi jövedelemadók 1%-ának felajánlásából befolyt összegből.
Szabó Márton tehetségét a Magyar Táncművészek Szövetsége is elismerte már: 2011-ben az Évad legígéretesebb pályakezdő táncművésze díjat nyerte el modern-kortárs kategóriában.


Szerepcsere a premier előtt 2 héttel!

Szabó Márton sajnálatos sérülése miatt nem tudja eltáncolni Jago-t az Otello premierjén. Az eredetileg Cassio-t próbáló Pataki Szabolcs táncolja Jago szerepét az Otello novemberi előadásaiban, majd Szabó Mártonnal lesznek lekettőzve Jago szerepében. Cassio szerepét Dóri István veszi át a premierre és Tuboly Szilárddal alakítják felváltva azt követően.
Szabó Márton Jago-ként decembertől lesz látható.
 

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!