Ma van a magyar kultúra napja

DiverZity című vadonatúj előadásával vendégszerepel nálunk Kovács Gerzson Péter együttese január 22-én!

Ma van a magyar kultúra napja

Kapcsolódó anyagok

A Magyar Kultúra Napján a hazai kortárs táncszcéna egyik legkülönlegesebb együttese, a TranzDanz vendégeskedik a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínpadán DiverZity című előadásukkal.

 

"A Kovács Gerzson Péter táncos-koreográfus és Dresch Mihály zenész alkotói együttműködéséből bő negyedszázaddal ezelőtt alakult TranzDanz indulása pillanatától hordozza alapvető stílusjegyeit. A történetmesélés egységével szemben a szürreális töredékek, a kanonizált néptánc mozgásformák átvétele helyett a velük való játék, a kortárs tánc gyakran idézett szekvenciái helyett a – darabról darabra örökített – saját mozdulatsorok eredetisége mára egy összetéveszthetetlen kortárs táncnyelv írásjegyeivé váltak. Ez a nyelv még saját műfaján belül sem a könnyebben olvashatók közül való, ellenben a vele való színházi beszéd az egyik legmarkánsabb kortárs táncra írt társadalomkritika. Régi-új tanulság: nyelveket tanulni érdemes."

Török Ákos | 7ora7

 

koreográfus, látványtervező: Kovács Gerzson Péter 
(Harangozó Gyula-díjas, kétszeres Lábán-díjas)

táncosok: Bora Gábor, Blaskó Borbála, Fehér Laura, Tókos Attila
zene: Wondawulf
videó: Horváth Boldi
technikai munkatárs: Payer Ferenc
 
A TranzDanz produkcióról-produkcióra újjászerveződő, megújuló társulat, ahova Kovács Gerzson Péter (KGP) koreográfus, látványtervező a klasszikus balett, a kortárs tánc és a néptánc legtehetségesebb szólistáit, művészeit hívja meg. Zenész társai szintén a zenei élet legkülönbözőbb területeiről érkeznek: az elektronikus zajzenétől a neoklasszikus kortársig, az akusztikus ethno-jazztől az innovatív DJ-kig, a népzenétől a korabarokkig. 
 
KGP 1989-től 3 évig Franciaországban dolgozott a Ballet du Fargistan táncos-asszisztenseként, majd ismét Magyarországon, folytatta a TranzDanz-zal megkezdett munkát. 1996-ban Londonban a Laban Center-ben látványtervezői diplomát szerzett (Visual Design for Dance).
 
1992-ben a világ legrangosabb kortárs koreográfiai versenyén, a Rencontres Choreographiques Internationales de Bagnolet-en (Párizs) elnyerte az ADAMI Előadói Díját és a Zsűri Zenei Különdíját, így máig az egyetlen magyar díjazottja a versenynek. 1993-ban a Fővárostól az év Legjobb Alternatív Produkciója Díjat kapta. A Co-Ax című produkció 2000-ben a III. Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon a zsűri Előadói Díját, 2001-ben a IV. Fesztiválon a Coda című produkcióval a zsűri Produkciós Díját, és a darab táncosa a Legjobb Táncosnő Díját, a Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIII. Fesztiválján a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megosztott alkotóközösségi díját, a darab zeneszerzője – Dresch Mihály – a legjobb zenéért járó díjat kapta. 2003-ban a Tánc Fesztiválján Kovács Gerzson Pétert a Legjobb Férfi előadó Díjával tüntette ki a zsűri.
 
2006-ban a magyar tánc-szakma Harangozó Gyula Díjjal, a hazai kortárs tánc független szakértőiből álló zsűri Lábán Rudolf Díjjal tüntette ki, 2009-ben a Magyar Táncművészek Szövetségétől az Évad Legjobb Alkotója Díját kapta meg, 2010-ben ismét Lábán Díjban részesült, és a XIII. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozón a re-DNS című produkcióval a Fődíjat hozta el.
 
 

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!