Rendkívüli sajtótájékoztató

Emelkedik a Pécsi Nemzeti Színház 2015. évi állami támogatása

Rendkívüli sajtótájékoztató

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója január 16-án sajtótájékoztatót tartott a színház állami támogatásának emelkedéséről a Pécsi Nemzeti Színházban.

 

Hoppál Péter bejelentette, hogy az ezen a héten aláírt támogatási szerződéssel az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága 60 millió forinttal tudta megnövelni a Pécsi Nemzeti Színház idei évre vonatkozó költségvetését, így a pécsi színház állam által biztosított támogatása 500 millió forintra emelkedett.

 

Hoppál Péter az összeg megítélésének objektív oka nemcsak abban látja, hogy Pécs kiemelkedő jelentőséggel bír Magyarország, a Pécsi Nemzeti Színház pedig Pécs kulturális életében, hanem ezt a döntést igazolják a Pécsi Nemzeti Színház szakmai mutatói is. Az intézmény kiemelt szerepet vállal a kulturális alapellátás programjának megvalósításában, amelynek lényege, hogy mindenki számára elérhető legyen a minőségi kultúra - tette hozzá.

 

A Pécsi Nemzeti Színház eddigi állami támogatása mindezen erények ellenére 75 millió forinttal alatta marad a többi nemzeti besorolású vidéki színházénak. Ezt kompenzálja a most megítélt emelés, amely úgy tud megvalósulni, hogy nem a többi színháztól kellett összeget átcsoportosítani, azaz elvenni. Az ország nemzeti státusban lévő vidéki színházainak sorában, - igaz, már csak kis különbséggel- még így is a pécsi áll az utolsó helyen az állami támogatás mértékét tekintve.

 

Rázga Miklós igazgató köszönetét fejezte ki a társulatnak az elmúlt években végzett professzionális munkájukért, mely lehetővé tette, az előadásszám és a látogatottsági adatok növelését, valamint Hoppál Péter államtitkárnak a támogatás megítélésért.

Elmondta, hogy a kapott összeg hozzájárul a Pécsi Nemzeti Színház szakmai programjának megvalósulásához, az elmúlt években elért magas művészi színvonal megtartásához. A megítélt összegből fejlesztésre kerül a színház személyi állománya, kiemelten a Pécsi Balett társulatának létszáma.

 

Rázga Miklós részletezte azokat az adatokat melyekkel a színházak tevékenysége objektíven mérhető.

A nézőszám a 2010-ben elért 65 000 -ről mostanra 120 000-re, az előadások száma 247-ről 426-ra, a nézőterek kihasználtsága 67%-ról 91%-ra nőtt a Pécsi Balett és az operatagozat előadásainak száma 2010-hez képest megduplázódott.

A PNSZ 2010-ben nem tartott gyermek, ifjúsági és családi előadásokat, míg az elmúlt évadban az előadásaink egyharmada ennek a korosztálynak szólt, és idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a POSZT előtt a Pécsi Családi Színházi Fesztivál.

 

   

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!