Nívódíjas táncművészünk

Czebe Tünde, a Pécsi Balett szólistája 'A Pécsi Nemzeti Színházért' nívódíjat kapta, melyet az Otello bemutatóját követően vehetett át.

Nívódíjas táncművészünk

Úgy tudom, nagyon elérzékenyültél, amikor megtudtad, hogy Nívódíjat fogsz kapni. Mit jelent számodra ez az elismerés, mennyiben más, mint a Harangozó Gyula díj, amit már jó pár évvel ezelőtt neked ítélt a szakma?

Nem titok, tényleg elsírtam magam. Elérzékenyültem, mert ez a legnagyobb elismerés, hogy jól végzem a munkámat. Nem a díjakért dolgozunk, hanem mert imádjuk, amit csinálunk, de fontos a visszajelzés.

Az utóbbi években - noha aktívan táncolsz minden balett előadásban -, a főszerepekről azért áthelyeződött a hangsúly az asszisztensi munkára. Ez a Te döntésed volt? Egyébként mit takar az asszisztensi munka?

Tudatos döntés volt,  minden táncosnő életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy teret kell engedni a fiataloknak. Nagyon megszerettem az asszisztensi munkát. Táncosként az előadásokat belülről tudod csak megélni, azonban  az asszisztensi munka teljes rálátást enged a darabra. Nagyon jó érzés látni, ahogy a koreográfus és a kollégáim együtt dolgoznak és létrehoznak egy fantasztikus előadást. Én egy kapocs vagyok a koreográfus  és a táncosok között, az én dolgom az, hogy észrevegyem az apróbb hibákat és azok orvoslásában segítséget nyújtsak.

Most mégis vállaltad Desdemona szerepét. Milyen érzés ismét egy ilyen nagy lírai főszerepet táncolni?

Csodálatos. Bár kétségeim voltak, hogy alkalmas vagyok e még a szerep eltáncolására, de Vincze Balázs meggyőzött. Most már örülök, hogy vállaltam ezt az igazán nagy kihívást.

Pályád kezdete óta a Pécsi Balett tagja vagy, három igazgató (Herczog István, Keveházi Gábor és most Vincze Balázs) csapatát "erősítetted". Sohasem akartad magad kipróbálni másutt, más társulatban?

Annak idején egy álmom vált valóra azzal, hogy a Pécsi Nemzeti Színház és a  Pécsi Balett tagja lehettem. Soha nem éreztem késztetést arra, hogy elhagyjam az együttest, és a mai napig hálás vagyok, hogy itt dolgozhatok.

Mindhárom igazgató komolyan számított Rád. Mennyiben volt más Herczog Istvánnal, Keveházi Gáborral, illetve most Vincze Balázzsal együtt dolgozni? A vezetők művészi koncepciójának különbözősége mennyire jelentkezik a mindennapokban?

Mint minden kornak, úgy minden vezetőnek is mások az elvárásai, ehhez tudni kell alkalmazkodni. Remélem nekem sikerült.


Azt mondják, egy balett társulatban nem lehet demokrácia, jó vezető kell. Szerinted mitől jó egy balettigazgató?


Úgy gondolom, a tiszteleten múlik minden.  Akkor jó egy vezető és egy művész közötti kapcsolat, ha elismerjük és megbecsüljük egymás munkáját. 


Nagyon megterhelő pálya a tiétek. Meddig tudsz, illetve akarsz még aktívan táncolni?

Sajnos  észreveszem, hogy bár fejben tudom mit kell csinálni, a testem már nem mindig engedelmeskedik, de a szívem mindig hajt előre.

Nem kerülhetek meg egy aktuális és idevágó kérdést: mi a véleményetek a művésznyugdíj megszüntetésének tervéről?

 

Abszurd...

Nagyon jó csapatnak tűntök kívülről. Előadásokon is érezni az összetartást, az összetartozást rajtatok. Szerinted van összefüggés az utóbbi évek előadásainak sikere és az erős csapatszellem között?


Az erős csapatszellem és a siker egymás nélkül nem működhet.  Kell egy erős vezető, aki összefogja a csapatot. A mostani együttes kiváló művészekből áll,  akik elhivatottak a szakmájuk iránt.

Mi volt a három legkedvesebb szereped vagy munkád eddigi pályád során?

Minden szerep kedves volt számomra. Bármilyen szerepet is osztottak rám, megpróbáltam a legjobb tudásom szerint eltáncolni.

Elsők között szereztél táncpedagógusi képesítést a Magyar Táncművészeti Főiskolán és néhány éve tanítasz a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában. Szeretsz tanítani?

Az én mesternőm Uhrik Dóra volt. Olyan példát mutatott, ami a mai napig segíti pedagógusi munkámat. Szeretek tanítani, és jó érzés viszontlátni a  növendékek munkájában az én munkámat.

A növendékek vizsgakoncertjére rendszeresen készítesz rövid koreográfiákat. A Hófehérke és a hét törpét Vincze Balázzsal együtt koreografáltátok, a Giselle-ben társkoreográfus voltál. Szívesen váltanál vagy elég ez a néhány "kirándulás"?

Szeretek koreografálni a növendékeknek. Nagyon élveztem a Hófehérke és a hét törpében  való koreográfusi munkámat is, hiszen nem volt rajtam olyan nagy felelősség, mert mindig ott volt és segített Vincze Balázs és Uhrik Dóra . Egy egész estés darab megkoreografálásához nem vagyok  elég bátor.

Kik örülnek veled a legjobban a Nívó-díjadnak? Édesanyád, gondolom, nagy ünnepi lakomával készül vasárnap. Kik ülik körül majd az asztalt?

Nagyon fontos a biztos családi háttér számomra. A szüleim, az öcsém mindig mindenben támogatnak. De aki nélkül nem tudnék élni: a férjem.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!