A tánc világnapja 2015

Április 29. a tánc világnapja. Táncművészeink a Művészetek Palotájában lépnek fel szerdán az ünnepi gálaesten.

A tánc világnapja 2015

Kapcsolódó anyagok

Cameron McMillan: Orfeusz és Euridiké | Kócsy Mónika (Perszephoné) és Szabó Márton (Hádész) | Fotó: Mihály László
 
2015-ben a Pécsi Balett egykori szólistája, Lovas Pál Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló Művész írta Magyarország tánc világnapi köszöntőjét.
 
TÁNC VILÁGNAPI KÖSZÖNTŐ
 
Az ember ősidők óta táncol. Kezdetben a beavatás szertartása, a jó termés, a sikeres vadászat megidézője volt. Később ünnepek vigasságát biztosította, majd különválva a néző és táncos – olyan önálló, komplex műfajjá vált, melyben a táncos minden sejtjével részt vesz. Egy táncmű létrejötténél rejtve marad az alkotó koreográfus és az előadó angyali küzdelme, a test ellenkezése, az elfogadás, gyakorlás édes, gyönyörű folyamata. Végül a test és gondolat harmóniájaként, az alkotó és előadó közös munkája révén megszületik a mű.
 
A táncművészet folyamatosan változó – fejlődő művészeti ág, melyet az emberi tehetség és alkotószellem indukál.
A klasszikus balett szigorú kanonikus stílusa és megőrzése mellett új irányzatok, mozgásformák, technikák jönnek létre, melyek nagyobb szabadságot adnak az alkotók és előadók számára.
Ez az örökös megújulási folyamat a záloga a táncművészet állandó frissülésének, előrehaladásának.
 
Értékválságos világban élünk, de nekünk, táncművészeknek és a többi művészeti ág képviselőinek, együtt ebben a világban is értékes gondolatokat, eszméket kell közvetíteni, szórakoztatni és tükröt tartani a közönség elé.
 
Végül is mi a tánc? Nem más, mint a lélek, a gondolat szabad szárnyalása. Testköltészet, boldogság. Ha táncolunk – szavak nélkül a test, a lélek, az érzékek nyelvén beszélünk, szabadon, együtt lélegezve és egymásban bízva."
 
Lovas Pál Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló Művész 
táncművész, balettmester
 

A Pécsi Balett a tánc világnapját 2015-ben is a Művészetek Palotájában ünnepli; a Magyar Táncművészek Szövetsége által szervezett gálaesten lépnek fel. Cameron McMillan: Orfeusz és Euridiké c. koreográfiájából adnak elő egy részletet táncművészeink.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!