Lysander és Camille

Az idei évadtól a Szentivánéji álom című előadásunkban Lysander és Gyalu, az asztalos szerepét Blahó Gergely alakítja.

Lysander és Camille

Kapcsolódó anyagok

Blahó Gergely negyedéves a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Máté Gábor osztályába jár, a pécsi szerep-átvételekről és egyéb budapesti munkáiról kérdeztük.

 

Most a Szentivánéji álomra készülsz, de a későbbiekben a Bolha a fülbe című bohózatban is játszol majd. Minek köszönhető, hogy megtaláltak ezek a szerepek?

Úgy tudom, hogy Wunderlich József néhány szerepére kerestek valakit tudatosan. Méhes László a Pécsi Nemzeti Színház művészeti tanácsadója járt az egyetemen, megnézte egy mesterség óránkat, majd beszélt az osztályfőnökömmel, Máté Gáborral. Amikor később Rázga Miklós igazgató felhívott, megtiszteltetésnek éreztem a felkérést, és örömmel mondtam igent. Két olyan jelentős, nagy szerepről van szó, amik hatalmas fejlődési lehetőséget kínálnak számomra, emellett alkalmam nyílik arra, hogy megmutathassam magam a pécsi színházban.

 

Mindkét előadás korábbi bemutató, tehát nem voltál részese a próbafolyamatnak. Milyen módszerekkel tudod megtanulni a szerepet, azaz hogyan kell elképzelni egy szerepátvételt?

Az a feladatom, hogy mire eljön az előadás estéje, úgy érezzem, mintha része lettem volna a folyamatnak. Először is megkaptam a szövegkönyvet, az előadásról készült video felvételt, ezeket rongyosra olvastam-néztem. Most pedig, hogy megérkeztem Pécsre, Kiss Hédivel, a rendezőasszisztenssel próbálok sokat, ő segít mindenben, igyekszik a fejembe verni a tudnivalókat. Az előadásban a vetítés és az élő mozgás egységet alkotnak, mindennek pontosan a helyén kell lennie. Összesen négy próbánk lesz a színpadon, ebből három Horgas Ádámmal, a rendezővel.

És ami a legfontosabb: minden kolléga nagyon segítőkész és kedves, mindenki szeretettel fogadott, mindent megtesznek azért, hogy jól érezzem magam, és a legjobbat nyújthassam, köszönet nekik ezért.

 

Sokszor megnézted a Szentivánéji álom felvételét. Mit gondolsz, miben lesznek mások az általad játszott karakterek, mint Wunderlich József alakítása? Egy szerepátvétel esetében lehet egyáltalán eltérni az eredetitől?

Bizonyos tekintetben biztos, hogy más lesz, igyekszem nem másolni őt. Lesznek mondatok, amik az én számból valószínűleg másként szólnak, de közben az eredeti karaktert meg kell tartani. Horgas Ádám fogja majd eldönteni, hogy mennyit enged meg, mi fér bele és mi nem.

Egy változást biztosan tudunk, hiszen a szerep szerint hegedülnöm kellene, de sajnos csak két évet próbálkoztam a hegedüléssel, nem sok sikerrel, így ezzel nem rémisztgetném a pécsi közönséget. Gitározni azonban tudok, így egy gitalele nevű hangszeren fogok játszani, aminek az akkordjai megegyeznek a gitáréval.

 

Milyen munkáid vannak jelenleg, hol játszol még?

Többek között az Erkel Színházban, a Novák Péter rendezte West Side Story-ban, és az Ódry Színpadon a Sirályban, amit Zsótér Sándor rendezett. Ez utóbbiban Polina Andrejevnát, azaz egy női szerepet játszok. Az előadás nagyon sok pozitív kritikát kapott.

Emellett már készülünk a következő vizsgaelőadásunkra, John Ford Kár, hogy kurva című darabját Vidnyánszky Attila rendezi, az előadás szerepelni fog a Nemzeti Színház műsorában.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!