A láthatatlan elevenedett meg...

Marica világába kapott betekintést a látássérült közönség a legutóbbi narrált előadáson. 

 
A láthatatlan elevenedett meg...

Kapcsolódó anyagok

A színház szombaton sem pihent, sőt, valami egészen érdekes dolog zajlott a falai között: a nagyszínpadon, a mediterrán hangulatú „borostyán” lugasok árnyékában épp egy nemrég érkezett, láthatóan vidám, fesztelenül beszélgető hölgy fényképezkedett lázasan Marica grófnő kalapjában. Körülötte kellékek, ruhák. Szabad a vásár: mindegyik megtapintható, megismerhető.  Majd a kalap útra kelt, egyik fejről a másikra vándorolt. 

Előkerültek a mobilok és a színház fotósa is. Megörökítették a pillanatot. Persze, rövidesen minden világossá vált. Az idelátogató látássérült emberek kis csoportja tanulmányozta kíváncsian a színpadot, próbálták elképzelni a történet helyszínét, ahová később az operett világa repítette őket. A felfedezésben segítséget is kaptak. A nem mindennapi élményt a 90 Decibel Project és a Pécsi Nemzeti Színház csapata közös munkával hozta létre, hogy olyan emberek életébe is elhozza a színház varázsát, akik számára ez csak támogatással tapasztalható meg.

Az együttműködés nem új, hosszú évek óta fennáll. Az idei évadban is több narrált előadás kapott helyet, amelyeken már mindenki rutinosan, természetes könnyedséggel találja meg a helyét.


A kezdeti rácsodálkozás mára komplex színházi élménnyé alakult, saját nyelvvel és verbális szimbólumrendszerrel. A narrátor – az úgynevezett fülmonitoron keresztül – nem csak történetet mond, hanem hangulatokat és érzéseket is közvetít. Megteremti annak a lehetőségét, hogy a közönség bátran belemerülhessen a szavakkal életre keltett fiktív világba. Az elbeszélő és a hallgatóság kreatív munkájának köszönhetően az előadás összetettsége a vak és gyengénlátó emberek számára is „láthatóvá” válik, így az apró gesztusoktól a mimikán át a színészek térbeli játékáig minden elnyeri a jelentőségét, értelmezhetővé válik. 


A cél a hagyományteremtés, egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol a hallás- és látássérült emberek és szerencsésebb társaik együtt tudnak sírni és nevetni, ahol megtalálhatják az egymáshoz vezető legrövidebb utat: a művészetet. A színház ebben döntő szerepet szeretne vállalni, elérni, hogy minél több ember számára mérhető közelségbe kerüljenek az előadások, így ne kelljen soha senkinek sem azt éreznie, hogy kihagyják abból, ami sokunknak oly természetes.


A következő néhány hónap is tartogat meglepetéseket, érdemes lesz nyomon követni programokat, és a sokszínű kavalkádban rátalálni többek között akár egy újabb narrált előadásra. 


Pécsi Nemzeti Színház: Marica grófnő. Narrált előadás. Nagyszínház. 2016. január 16.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!