Gyászhír

Elhunyt Hirsch Bence színházunk egykori karmestere és Bárdfalvi Ferenc a legendás főügyelő.

Gyászhír

Egy napon érkezett a két szomorú hír – eltávozott közülünk a Pécsi Nemzeti Színház két egykor meghatározó egyénisége – Hirsch Bence karmester és Bárdfalvi Ferenc, a teátrum legendás főügyelője.

 

“Hirsch Bencét jól ismerhették a pécsi operakedvelők, hiszen 1971-től 1994-ig színházunkban dolgozott. Vezényelte az előadásokat, zongorázott a próbákon, betanította a szerepeket. Alakította a Pécsi Nemzeti Színhát operatársulatának, így a színház egészének arculatát. Nekem is megadatott a szerencse néhány alkalommal, hogy az ő keze alatt, az ő zongorakíséretével, az ő karmesteri pálcájának ütemére énekelhettem.

Talán furcsának tűnhet hogy fentebb azt írtam; dolgozott, hiszen az elhivatott művész számára, - amilyen ő volt – nem munka a muzsikálás, hanem szárnyalás, és öröm. Ha mindez egyszersmind hivatása is – az ő számára az volt – akkor bizonyosan a közönség számára is szárnyalás és öröm a színházban töltött idő.
 

Köszönjük Bence a Pécsett töltött éveidet, az előadásokat, a próbákat, értő és nagyszerű instrukcióidat, a közös muzsikálás örömét. Emlékezni fogunk rád! Karnagy úr, nyugodj békében.”

Gulyás Dénes


„Jobb volna élni. Ámde túl a fák már aranykezükkel intenek nekem.” (Kosztolányi Dezső: Őszi reggeli)
Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy Hirsch Ernő Benedek 2016. augusztus 24-én, életének 75. évében elhunyt. Emlékezetére gyászmise kerül bemutatásra 2016. október 7-én, pénteken 17.00-kor a Budapesti Jézus Szíve templomban (1085 Budapest, Mária u. 25.) Hamvait – végakarata szerint – más időpontban, szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra az Óbudai temetőben.
A gyászoló család.
Táviratcím: 1085 Budapest, József krt. 52.

 



Bárdfalvi Ferenc

"Bárdfalvi Ferire egyértelműen illett, ám a szó legnemesebb értelmében a “szürke eminenciás” kifejezés. Ám a színfalak mögött meghúzódó – a közönség számára láthatatlan – “háttér-ember”, az ügyelő este 7 órától 10 óráig, vagy éppen du. 3 órától este 6-ig a parancsnoki hídon áll, ő tartja kézben az előadásokat, rajta múlik, hogy zökkenő mentes legyen az előadás. Nos, ilyen parancsnok volt Bárdfalvi Feri,- akinek szívügye volt a színház. Elsősorban a zenés előadásokat, az operákat, operetteket ügyelte, s mondhatjuk, hogy amíg a karmester –  például akár jó barátja, kollégája, Hirsch Bence – a zenekart s az énekeseket dirigálta, ő az előadásokat vezényelte le.  1969 óta volt tagja a színháznak, melyet közel három évtizeden át szolgált tisztelettel és alázattal. Az opera- és az operett irodalom szinte valamennyi jelentős művének pécsi színrevitelénél bábáskodott, a karmester és a rendező közvetlen munkatársaként. Kottaismerő, zeneileg képzett tagja volt a társulatnak, aki olykor az ügyelői pult mellett majdnem végig énekelte, dúdolta az éppen aktuális darab összes szerepét, s néha “besegített” az énekkarnak is. Ám nem egyszer kisebb szerepekben - akár statisztaként is- megjelenhetett az általa tisztelt és imádott “világot jelentő” deszkákon is." Simon István

 

Bárdfalvi Ferenc derűs nyugalommal viselt hosszantartó betegség után, 2016. szeptember 2-án távozott közülünk.

Temetése 2016. szeptember 22-én 13.30-kor a Pécsi Köztemetőben lesz.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!