Megújult az épület

Nagyvonalú pécsi vállalkozók segítségével a Pécsi Nemzeti Színház épülete kívül-belül megújult a nyár folyamán.

Megújult az épület

Kapcsolódó anyagok

Egy színház lényegét és gondolatiságát a benne zajló előadások határozzák meg.  Nem mindegy azonban az sem, milyen miliő fogad bennünket, szívesen és örömmel lépünk-e be az épületbe, hiszen  a helyszín szépsége, egyedisége  már önmagában különlegessé teheti azt a pár órát, amit ott eltöltünk.
A nyár folyamán megszépült az épület homlokzata, az Önöket fogadó előcsarnok, valamint a beltéri helyiségek mind renoválásra kerültek nagylelkű pécsi vállalkozók jóvoltából. A kamaraszínházban pedig végre minden székről jól lesz látható a színpad, mert a nézőtér amfiteátrumszerűen került átalakításra fix széksorokkal.

Immár a régi fényében pompázó csodaszép épületbe várjuk a színházbarátokat!
 

Kész a Nemzeti Színház: olyan, mint új korában

Forrás: www.pecsistop.hu

Nagyvonalú pécsi vállalkozók segítették ki a várost, így a Pécsi Nemzeti Színház kívül teljesen megújult, és rövidesen belül is csinosabb lesz, mint az elmúlt években bármikor.
Hatvan millió forintot költött Pécs a PNSZ homlokzatának felújítására. A pénz eredetileg csak az erkély és az alatta lévő rész felújítására lett volna elegendő. Néhány pécsi vállalkozó azonban úgy gondolta, hogy ha már felállványozták a teljes homlokzatot, akkor nem hagyják annyiban.  A restaurátorral és a fővállalkozóval közösen felajánlottuk a városnak, hogy ha már mindenképpen fel kell állványozni a teljes homlokzatot, akkor ne csak az erkélyt
újítsuk fel - mondta Szabadi Béla, a kivitelező cég tulajdonosa. - A kupolát is felületkezeltük, kicseréltük a bádogozást és megújult a teljes homlokzat. Ebből fakadt a csúszás is, ezért nem készült el a munka a POSZT idejére. Úgy gondoltuk, hogy méltó az épület arra, hogy a Király utcáról egy teljes, megszépült felület mutatkozzon. A munkálatok magukban foglalták az erkély megerősítését, kicserélték a teljesen elkorrodált tartókonzolokat. Visszahelyezték és részben újragyártatták az erkély díszítőelemeit. Az erkélyt szigetelték és újrabetonozták. A színház belülről is megújul: egy pécsi vállalkozó a rendes ár feléért, mintegy 7,5 millió forintért vállalta, hogy újra festi és aranyozza a belteret. Ezek a munkák várhatóan augusztus huszadikáig tartanak.

A színházra egy az EKF évad előtt készült felmérés szerint mintegy másfél milliárd forintot kellene költeni, hiszen a külcsínen kívül a technikai háttér és néhol az épületszerkezet is felújításra szorul. A lehetséges folytatásról Csizi Péter alpolgármester azt mondta: elsősorban uniós pályázatokban bízhatnak, annak fényében, hogy az adott évben a város mekkora önrészt tud felmutatni, és ebből milyen problémákat lehet megoldani. Ezen felül a pécsi vállalkozókat biztatnák annak a lehetőségnek a kihasználására, hogy társasági adójukból leírják azt az összeget, amelyet a színházra, kultúrára fordítanak. Csizi kiemelte: bíznak a lokálpatrióta pécsi vállalkozókban, idén ezt a lehetőséget a sport területére is kibővítették.

A Pécsi STOP kérdésére Csizi Péter elmondta: a kultúra városában nincs határa annak, amit erre a célra el lehetne költeni. A város erre a célra elkölthető keretéről úgy nyilatkozott: 2008 óta folyamatosan azt hallották, hogy nincs pénz az erkély felújítására, az idei évben pedig a város ismert anyagi helyzete ellenére is sikerült a színház régi pompájának felújításához hozzájárulnia.

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!