Bartók-est

A Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok előadásában a Kodály Központban április 25-én és 26-án.

Bartók-est

Kapcsolódó anyagok

A fából faragott királyfi | Fotó: Körtvélyesi László
Királykisasszony: Vincze Brigitta | Királyfi: Szabó Márton
 
2017. április 25-én és 26-án a Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában megvalósuló Bartók-esten Pécsett a Kodály Központban kerül színpadra A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi a Pécsi Balett és a Pannon Filharmonikusok előadásában. Rendező-koreográfus: Vincze Balázs a Pécsi Balett igazgatója, karmester: Bogányi Tibor a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.
 
A Bartók-év keretében a Pécsi Nemzeti Színház és a Pannon Filharmonikusok a Kodály Központ színpadán a Pécsi Balett közreműködésével állítja színpadra a zeneszerző két táncjátékát. A számos tekintetben egyedülálló produkció hiánypótló Pécs színházi életében. Vincze Balázs koreográfiái, a Pécsi Balett táncművészei és a Pannon Filharmonikusok társulata a 2010-ben megnyílt Kodály Központ egy mindeddig kiaknázatlan lehetőségéből megszülető, látványos produkciót tár a közönség elé.
 
Vincze Balázs ajánlója: „Bartók Béla két klasszikusa egyszer minden professzionális magyar balett együttes repertoárjára felkerül, a két táncjáték szinte megkerülhetetlen kihívás egy koreográfusi pálya során. A csodálatos mandarin kortalan története az elidegenedett nagyvárosi világ minden szennyéről és vágyáról, A fából faragott királyfi népmesei bölcsessége a valódi erények értékéről a külsőségek fetisizálása helyett - mintha rólunk, a 21. század értékvesztett világáról szólna. Mimi és a mandarin könyörtelen drámája, a királykisasszony és a királyfi látszólag naiv meséje a ma emberének is tükröt tartanak. Társadalomkritikájuk érvényesebb, mint valaha. Egyúttal megérintik az érző ember lelkét, mert felcsillantják a reményt a változásra, egy új, jobb élet lehetőségére: a szerelem megváltó erejére.” 
 
A produkció karmestere, Bogányi Tibor több mint tíz éve vár egy olyan alkalomra, mint amit a Bartók-est kínál: „2005-ben Turkuban az évad során dirigáltam Bartók összes színpadi művét. Elképesztően innovatív zene mind a mai napig, magával ragadó és sodró élmény dirigálni, benne lenni, hallgatni és nézni is. Több mint tíz éve várom újra az alkalmat, felemelő, hogy a Kodály Központban most ismét átélhetem a pécsi közönséggel együtt. Páratlan lesz, biztosan.”
 
A fából faragott királyfi szcenizálva a Pannon Filharmonikusok 2017. március 25-i „A Királyfi és Pulcinella tánca” című koncertjén debütált kiemelkedő sikerrel. 
 
A csodálatos mandarin bemutatója a Bartók-év keretében a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként valósult meg. Az előadás megvalósításában a Pécsi Balett együttműködő partnere a Müpa.
 

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!