Tabuk nélkül, korhatárral!

Bozsik Yvette hattyúi elátkozott, alakváltó asszonyok...

A hattyúk tava 14 éven felülieknek!

Tabuk nélkül, korhatárral!

Kapcsolódó anyagok

Fotó: Körtvélyesi László

 

A 2015/2016-os évadban 55 éves jubileumát ünneplő Pécsi Balettel először dolgozik Bozsik Yvette Kossuth-díjas Érdemes művész.

 

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója nagy várakozással tekint a bemutató elé:

 

"A Pécsi Balett arculati folytonosságát a tradíció és az innováció egysége adja, magam és a társulatom legfontosabb jellemzője a nyitottság és a folyamatos megújulás igénye, ezért azt gondoltam, az 55 éves jubileum mindkét bemutatója szóljon hangsúlyosan az újításról, legyen egy kicsit „forradalmi” ez az évad. Bozsik Yvette-nek saját társulata van, másik balett együttesnek nem készít koreográfiát. Nagyon szeretem, egészen egyedinek tartom Yvette világát. Sok közös van benne, bennem és a társulatomban - többek között a klasszikus alapokból építkező modern, kortárs látásmód - ezért kitaláltam, hogy csinálja meg nekünk az egyik legnagyobb balett klasszikust a nagyszínpadon, de úgy, ahogyan ő szeretné. Felkértem és - a legnagyobb örömömre - igent mondott. Jó érzés látni, mennyire szeret itt dolgozni, és hogy a táncosaim az ő világával is milyen könnyedén képesek azonosulni. Tudom, hogy a pécsiek is szeretik Yvette-et, hiszen a Tánctalálkozókon mindig telt házak fogadják társulatát, ezért extra várakozással tekintek a bemutató elé. Úgy érzem, „nagy dobás” lesz ez a Pécsi Balett – Bozsik Yvette kombináció."

 

Bozsik Yvette gondolatai az előadásról:

 

"A hattyúk a kultúrában, különböző népek mítoszaiban, legendáiban, népmeséiben, irodalmában számtalanszor előfordulnak, köréjük gazdag szimbólumrendszer épült, leggyakrabban a szabadságot, a szerelmet és a hűséget jelképezik. A nagy klasszikus mostani, újragondolt változata a mához, a mai emberhez szól. A régi orosz népmesén alapuló történet bemutatása mellett ebben a feldolgozásban egy ökológiai dráma is megjelenik, melyben a környezet rombolása központi téma. A hattyúk az emberek fölé emelkedve látják a civilizáció és a környezet pusztulását. Ugyanakkor elátkozott alakváltó asszonyok, akiknek nappal hattyúként, éjjel nőként kell élniük. A jó és a rossz harcában a darab nem foglal állást, hiszen ezek a tulajdonságok magukban a szereplőkben viaskodnak egymással. Egyszerre jelenik meg a szabadság, tisztaság iránti vágy, és annak reménytelensége, elérhetetlensége is.”

 

A hattyúk tava | bemutató 2015. november 27. 19.00

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!