Rudolf

musical két felvonásban
Magyar szöveg Somogyi Szilárd
Magyar szöveg Kerényi Miklós Gábor
Magyar szöveg Zöldi Gergely
Zene Frank Wildhorn
Dalszöveg Jack Murphy
Fordította Zöldi Gergely
Magyarországi változat Kerényi Miklós Gábor
Rendező Somogyi Szilárd
Vezényel Bókai Zoltán

Az előadás időtartama: kb. 2 óra 20 perc (egy szünettel)

Frederic Morton „A Nervous Splendor” c. könyve nyomán Frank Wildhorn és Steve Cuden koncepciója alapján
 

A bemutató a Vereinigte Bühnen Wien International GmbH és a Budapesti Operettszínház hozzájárulásával jön létre.

A musical a VEREINIGTE BÜHNEN WIEN (Kathrin Zechner intendáns) felkérésére készült.
Ötlet: Rudi Klausnitzer / Vereinigte Bühnen Wien, dramaturgia: Peter Back – Vega, Michaela Ronzoni
Eredeti jogok: VBW – Kulturmanagement und VeranstaltungsgmbH – Wien
Magyarországi jogok és kooprodukciós management: Pentaton Művész- és Koncertügynökség – Lőrinczy György

 

A musical születésének története csaknem annyira érdekes, mint a mű maga. Alapjául Frederic Morton A Nervous Splendor: Vienna 1888–1889 c. könyve szolgált, amelyet Frank Wildhorn és Steve Cuden koncepciója alapján dolgozott át Jack Murphy és Phoebe Hwang.
Zenéjét Wildhorn szerezte, de felhasználta Nan Kinghton dalszövegeit is.
Felolvasó-színházi előadása 2005-ben volt New Yorkban, első színpadi bemutatóját 2006-ban, a Budapesti Operettszínházban tartották Kerényi Miklós Gábor rendezésében – az előadás kooprodukcióban készült a Vereinigte Bühnen Wiennel és a Szegedi Szabadtéri Játékokkal. Következő bemutatójára 2008-ban Tokióban került sor, ahol a Toho Musical & Play vitte színpadra. Végül 2009-ben Bécsben is színre került a Raimund Theaterben, David Leveaux rendezésében. A musical Rudolf koronaherceg életének utolsó napjait, szerelmének történetét Maria von Vetsera bárókisasszonnyal, és a mayerlingi vadászkastélyban 1889-ben bekövetkezett haláluk talányos körülményeit dolgozza fel – amelynek valódi történése mai napig foglalkoztatja a történészeket: nem tisztázott vajon öngyilkosság vagy gyilkosság áldozatai lettek-e. Az udvar hivatalos jelentése szerint Rudolf és Maria önkezével vetett véget életének, de a trónörökös ideológiai szembenállása apjával, Ferenc Józseffel, a magyar főurak szervezkedése a Habsburgokkal szemben és Eduard Taaffe miniszterelnök tevékenykedése, aki kémekkel figyeltette a trónörököst és titkolt viszonyát fölhasználva próbálta tönkretenni a trón várományosának politikai karrierjét, kétségeket ébresztenek bennünk...
 

FRANK WILDHORN – zeneszerző/music
A Brodway keresett szerzője, Jekyll és Hyde című musicalje nem csupán New Yorkban és a világ számos más részén, de Budapesten is hatalmas siker volt néhány évvel ezelőtt. Pályáját azonban nem a színházban, hanem a popszakmában kezdte, legnagyobb sikerét dalszerzőként akkor érte el, amikor „Where Do Broken Hearts Go” című dala listavezető lett az amerikai slágerlistán, Whitney Houston előadásában. Dolgozott Liza Minnellivel, Natalie Cole-al, Kenny Rogers-el, Julie Andrews-zal, Sammy Davis, Jr.-ral, de legtöbbet a Broadway legendás dívájával, Linda Ederrel. 1999-ben három musical-je futott párhuzamosan a Broadway-n.


JACK MURPHY - szövegíró /book, lyrics
Dolgozik szövegíróként és zeneszerzőként is. Első musicaljét, A Silver Dollar-t - melynek szövegkönyvét jegyezte - a goodspeedi Operaházban mutatták be. Majd a világhírű Swing című musical három slágerének megkomponálásával, mint zeneszerző aratott hatalmas sikereket. Évtizedek óta Frank Wildhorn munkatársa. Szövegkönyveket és dalszövegeket ír Wildhorn produkcióihoz. Számos Linda Eder sláger dalszövegét is ő írta - többek közt a The Rainbow’s End című világslágert – valamint több közös darabjuk született, így a The Civil War,- melynek szövegkönyvét Tony díjra is nominálták - , valamint a Waiting For The Moon című produkció, amelyet nemrégiben mutattak be.


KIM SCHAMBERG – orchestration, music supervisor
Számos musical hangszerelője, Frank Wildhorn állandó munkatársa. Ő készítette a Jekyll és Hide, a The Scarlet Pimperner, a The Civil War, Linda Eder at the Gershwin, Doctor Dolittle, Silver Dollar, Romeo and Juliet, Waiting for the Moon és a jelenlegi legnagyobb Broadway siker, a Little Women című musicalek hangszerelését. 2005-ben nominálták Drama Desk díjra. Jó néhány film és televíziós produkció zenéjét írta és hangszerelte. Ismertebb munkái: Quiz Show, A hálózat csapdájában, Made in America, A folyó szeli ketté és a Dallas.


KOEN SCHOOTS – arrangements, music supervisor
A linzi Landestheaterben kezdte a pályáját, mint korrepetitor. Majd a Klagenfurti Stadttheater első karmestere lett, majd három évig a Gelsenkirchner Musiktheater-ben vezényelt. Később zenei vezetője a Macskák hamburgi bemutatójának, majd a Buddy című musical eredeti európai produkciójának. 1999-ben az Ő művészeti és zenei vezetésével bemutatott Jekyll és Hyde musical-el nyitott az Új Musical Színház Bremenben. Ekkor kezdett el Frank Wildhornnal dolgozni, s az utóbbi években minden európai Wildhorn mű musical supervisora, így a Dracula, a Scarlett Pimperner, valamint a Jekyll és Hyde előadásaiban dolgozott. Rendszeresen vezényel több zenés nagyszínházban, például a berlini Friedrichstadtpalas-ban, és Operaházban, valamint a düsseldorfi Operaházban. A St. Margarethenben minden évben megrendezésre kerülő operafesztivál állandó karnagya.


STEVE CUDEN – koncepció /concept
Íróként, rendezőként, és producerként is dolgozik. Ő írta Frank Wildhornnal a Jekyll és Hyde színpadi változatát. Rengeteg film, tévéjáték és sorozat szövegkönyve fűződik a nevéhez. Többek között: A rózsaszín párduc, A maszk, Iron man, X-men, Godzilla, Shaolin leszámolás Rendezője és producere volt a kultikus horror mozifilmnek, a Lucky-nak.

Bemutató dátuma: 2010.12.10. p

Szereposztás:

Rudolf, trónörökös Mészáros Árpád Zsolt
Rudolf, trónörökös Kocsis Dénes
Rudolf, trónörökös Götz Attila
Vetsera Mária Györfi Anna
Vetsera Mária Vágó Bernadett
Taaffe gróf, miniszterelnök Ottlik Ádám
Taaffe gróf, miniszterelnök Götz Attila
Larisch grófnő, Mária barátnője Stubendek Katalin
Ferenc József császár Szécsi Máté
Ferenc József császár Király Miklós
Stefánia, Rudolf felesége Nádasi Veronika
Stefánia, Rudolf felesége Várhelyi Éva
Stefánia, Rudolf felesége Vermes Timea
Pfeiffer, bábjátékos Pirgel Dávid
Pfeiffer, bábjátékos P. Petőcz András
Szeps, újságíró Németh János
Bratfisch, Rudolf kocsisa Pilinczes József
Willigut, Taaffe ügynöke Rubind Péter
Károlyi István, magyar nemes Csajághy Szabolcs
Andrássy Gyula, magyar nemes Horváth Szabó Gábor
Lónyai Ferenc, magyar nemes Józsa Richárd
Lónyai Ferenc, magyar nemes P. Petőcz András
Edward, walesi herceg Bende István
Braganza hercege Kállai Gergely
II. Vilmos, német császár Tóth András Ernő
Mitzi Kempf Mária
Mitzi Märcz Fruzsina
Mitzi Sárközi Edina
Hangszerelte Kim Schamberg
Musical Supervisor Koen Schoots
Hangszerelte Koen Schoots
Eredeti szövegkönyv Phoebe Hwang
További dalszövegek Nan Knighton
Eredeti szövegkönyv Jack Murphy
Díszlettervező Bátonyi György
Jelmeztervező Gyarmathy Ágnes
Korrepetitor Horváth Judit
Koreográfus Balogh Barta Viktória
Rendezőasszisztens Rajnai Attila
Rendezőasszisztens Kiss Hédi
Súgó Dóczi Dalma
Ügyelő Krajcsovics Csaba
Zenei vezető Bókai Zoltán
Karigazgató Witterle Gábor

Korábbi előadások

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!