Stubendek Katalin

színművész
Stubendek Katalin

Anya most már itt van Veletek! - interjú

Tudták, hogy Stubendek Katalin, a Csárdáskirálynő ünnepelt primadonnája akár éjszaka előadás után képes nekiállni sütni? Ismerjék meg a színművésznőt kicsit közelebbről is...


Köztudott rólad - legalábbis színházi berkekben -, hogy szeretsz és tudsz is sütni-főzni. Kollégáidat olykor egyszerű hétköznapokon is megleped egy tepsi finomsággal. Mikor jut rá egyáltalán időd?

Sütni inkább szeretek, mint főzni. Ha főzök, akkor azt főleg hétvégén teszem, és akkor is a családnak  jól bevált és kedvenc ételeit készítem el. Sütni viszont bármikor és bármit. Nagyon szeretem kipróbálni a frissen kapott recepteket! Akár éjszaka előadás után, vagy két próba között képes vagyok nekiállni egy finom sütinek. Hajt a kíváncsiság, hogy mi lesz belőle, hogy sikerül. Ilyenkor csak ezzel foglalkozom, ez teljesen kikapcsol.

Azt talán többen tudják rólad, hogy Szlovákiában nőttél fel és ott kezdted a pályádat is, azonban szüleidről, családodról még nem nyilatkoztál. Örülnek, hogy rajongott primadonna lett a pici lányukból?

Felvidéken születtem, komáromi lány vagyok. Szüleim ma már nyugdíjas pedagógusok. Édesanyám sokszor jön le Pécsre segíteni nekem egy-egy hétre, amikor előadásaim vannak. Édesapám otthon a városi kórus karnagya. Húgom, Annamária két évvel fiatalabb nálam, neki is van két gyönyörű gyermeke. Komáromban óvónő, és én nagyon büszke vagyok rá, hogy hivatásként éli meg a munkáját. Ezért úgy gondolom,hogy szüleink mindkettőnkre büszkék lehetnek.

Bizonyára elsősorban imádnivaló kislányaidnak, családodnak szenteled a szabadnapjaidat. Mi a legkedvesebb időtöltésed? Van-e kifejezett hobbid?

Ha van egy kis szabadidőm, akkor nagyon szeretem a lakást csinosítani, virágaimat gondozni.

Jól érzed magad a Pécsi Nemzeti Színház társulatában? A színésznők „ántivilágbéli” rivalizálásáról legendákat lehet olvasni, de biztos van benne igazság. Mondd meg őszintén, manapság tud igaz barátság köttetni két színésznő között? Nem vagytok féltékenyek egymásra, a szerepekre, a sikerre?

Már 9 éve vagyok a társulat tagja, úgyhogy tényleg jól érzem itt magam. És az utóbbi két évben új barátnőre is leltem a színházban. Györfi Annával igazi szoros barátság alakult ki közöttünk. Őszintén örülünk egymás sikerének, és sok mindenben egyetértünk. Az ő kishúga és az én nagylányom szintén barátnők lettek.

Azt nem kérdezem meg, mi a szerepálmod, mert nem akarom elvinni a szerencsédet, de mik voltak a legkedvesebb szerepeid? Sikeres vagy drámában, könnyed bohózatban és zenés előadásokban is, mégis van kedvenc műfajod vagy esetleg szerződ?

Ha választanom kellene kedvenc szerepeim közül, akkor a My fair lady Elizáját választanám. Kedvenc műfajt pedig azért nem tudok mondani, mert mindegyiknek megvan a maga szépsége.

Könnyen tanulsz szerepet? Van valamilyen speciális technikád rá?

Szerepet akkor tanulok könnyen, ha tudom, hogy mit miért mondok. Persze ha gyorsan kell megtanulni az adott szöveget, akkor a súgót kérem meg, hogy segítsen és végszavazzon nekem.

Milyen volt Méhes Lászlóval dolgozni? Egyébként számodra milyen az ideális próbaidőszak, mitől jó számodra egy rendező?

Az, hogy nyáron már dolgozhattam Méhes Lacival a Duplafoglalás című darabban, nagy előnyt jelentett számomra. Szereti a színészeit, vezeti őket, pontos instrukciókat ad és bízik az emberben. Hogy mennyire szeretek egy előadást, az nagy mértékben függ a próbaidőszak hangulatától.

A Csárdáskirálynőben egyszerűen tündökölsz és látszik rajtad, hogy jól érzed magad Szilvia szerepében. Mit szeretsz benne, illetve az előadásban?

 


A zene gyönyörű, Szilvia pedig hatalmas érzelmeket jár be a darab folyamán. Bosszú, szerelem, megbocsájtás, csalódás, huncutság - ez mind benne van. Az előadás igazán emberire sikerült, és örülök, hogy nem csak nekem, de a többi kollégámnak is ez a véleménye. Érezni, hogy mindenkinek szívügye az előadás.

Az nem kérdés, hogy egy színésznőnek fontos a siker. Te mit élsz meg sikerként, illetve kinek az elismeréséért dolgozol? Közönség és/vagy szakma? Teszel-e különbséget, érdekel-e a kritika?

"Szép dolog a siker!" -hogy idézzek a darabból. Igazán a férjem és szüleim véleményére hallgatok, ők a legjobb kritikusaim. Az külön jóérzéssel tölt el, ha a kollégáknak is tetszik, amit csinálok. Az építő jellegű kritikát pedig mindig is elfogadtam.

Hogy fejezed be a napodat, amikor éjszaka hazaérsz az előadás vagy a próba után?

Első utam a gyerekszobába vezet. Megpuszilgatom, betakargatom az én kis alvó, szuszogó lányaimat, és a fülükbe súgom: Anya most már itt van veletek!
 

Bérletkereső

Hírlevél

Értesüljön elsőként információinkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!